Helez: Osmanović pokušava biti advokat nesposobne Vlade FBiH

BiH

helez

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BIH i bivši ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Zukan Helez smatra da je izjava Ismeta Osmanovića, o tome kako je Vlada FBiH predvođena SDP-om kriva za sadašnju neredovnu isplatu penzije, samo jalovi pokušaj opravdavanja nesposobnosti aktuelne Vlade FBiH, predvođene premijerom Fadilom Novalićem.

„Ponosam sam što sam bio ministar u mandatu Vlade FBiH, koja je investicijama u rudnike, autoceste, te uvezivanjem staža radnicima omogućila vraćanje dijela zatečenog duga i dva puta povećala penzije.

Zanimljivo je da je i SDA-ovih pet ministara, koji su tada bili u Vladi, glasali za ta povećanja. Danas vidimo da Ismet Osmanović, koji pola života sjedi u Parlamentu, bez da imamo bilo kakav njegov vidljiv trag u bilo čemu, napada tu Vladu u kojoj je sjedio i njegov brat Adil Osmanović, koji je također glasao da se penzije povećaju.

Ako je to povećanje bilo predizborno, pozivam SDA da iskoristi predstojeće izbore i poveća penzije. Opozicija ih neće optužiti da je to predizborni potez, već ćemo im na tome čestitati. Osmanoviću bi, umjesto što pokušava biti advokat očito nesposobne Vlade, bilo bolje da podrži inicijativu SDP-a da se Parlament uključi u traženje rješenja za dalju sanaciju Fonda PIO koju smo još mi započeli u svom mandatu vraćanjem 60 miliona, od ukupno 180 miliona, naslijeđenih dugova prethodnih vlada koje su vodile SDA i HDZ“, navodi u svojoj izjavi Helez.