Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo odbrane bih

Helez: Premijer USK prouzrokovao paniku i uznemirenost kod građana

Zukan Helez
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zukan Helez

“Pozivam ga da u prikupljanju jeftinih političkih poena zaobiđe Ministarstvo odbrane BiH, koje svoje obaveze izvršava u skladu sa zakonom i Ustavom BiH”

Nakon što je prije nekoliko dana iz kasarne “Adil Bešić” u Bihaću izvršena predaja dva protuzračna topa Praga 30mm firmi SCOUT, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovini su pojasnili da je riječ o sredstvima koja su kategorisana kao viškovi, i kao takva su neupotrebljiva i neperspektivna za MO BiH.

Naime, kako je pojašnjeno, u skladu sa Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od 27. marta 2008. godine (Dobojski sporazum), te ugovora sa firmom „SCOUT“ d.o.o. Zagreb, koja su prijašnja entitetska ministarstva odbrane potpisala sa SCOUT-om, kao i Presude Suda Bosne i Hercegovine iz 2018. godine, Ministarstvo odbrane BiH je obavezno realizovati isporuku ugovorenih stavki nevedenoj firmi.

– Dakle, svi ugovori i presude, po kojima smo dužni izvršiti predaju neperspektivne vojne opreme, su nastali mnogo prije moga dolaska na čelo Ministarstva odbrane BiH – ističe se u saopćenju ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

U skladu sa naprijed navedenim, dodaje, prije nekoliko dana iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću izvršena je predaja dva protuzračna topa Praga 30mm firmi SCOUT.

Riječ je o sredstvima koja su kategorisana kao viškovi, i kao takva su neupotrebljiva i neperspektivna za MO BiH, a također, ova vrsta vojnih sredstava predstavlja veliku opasnost za lokalnu zajednicu i šire, te MO BiH poduzima sve dostupne mjere na njihovom rješavanju, kako bi povećali stepen sigurnosti za građane BiH.

– Riječ je o opremi i naoružanju koje je uglavnom ruske proizvodnje, a mi moramo nabavljati opremu i naoružanje po NATO stanardima, ukoliko želimo da budemo punopravna članica NATO saveza – pojašnjava se u saopćenju.

Napominje, ugovorene stavke iz ugovora nalaze se u nekoliko skladišta na više vojnih lokacija u BiH, to znači da se ne vrši isporuka samo sa jedne vojne lokacije i jednog entiteta, nego sa više vojnih lokacija na cijeloj teritoriji BiH.

– Duboko sam ubijeđen da je medijski istup premijera USK Mustafe Ružnića (NES) politički motivisan, kako bi ubrao jeftine političke poene. Nažalost svojim istupom je prouzrokovao bespotrebnu paniku i uznemirenost kod građana. Pozivam ga da u prikupljanju jeftinih političkih poena zaobiđe Ministarstvo odbrane BiH, koje svoje obaveze izvršava u skladu sa zakonom i Ustavom BiH – navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.