Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispred Suda BiH

Poslali zahtjev policiji, žele održati protest podrške Dodiku u Sarajevu

FOTO: Fena

Mirni protest namjeravaju održati 1. septembra sa početkom u 18:00 sati ispred Tužilaštva BiH

“Odbor za zaštitu i prava Srba u Federaciji BiH” podnio je zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo za održavanjem mirnih protesta u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.

“Cilj skupa je da kažemo da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička. Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, niko za to ne odgovora. Kod samog Tužilaštva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa preduzeli. Ovdje je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću”, istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH.

Mirni protest namjeravaju održati 1. septembra sa početkom u 18:00 sati ispred Tužilaštva BiH.

Sud BiH je prije dva dana državnom tužilaštvu vratio na doradu optužnicu protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a.

To se desilo nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 12. augusta ove godine podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika. Sud Bosne i Hercegovine je imao rok 15 dana da se izjasni o ovoj optužnici.

Optužnica je vraćana na doradu jer tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se tereti Dodik i onoga za šta se tereti Lukić.