Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Helez sa Varhelyiem: Borit ću se za ispunjenje uslova za članstvo u EU

vijece ministara helez

U svom obraćanju ministar Helez je zahvalio komesaru Varhelyiu na posjeti Bosni i Hercegovini i za napore koje je uložio kako bi Bosni i Hercegovini bio odobren početak pregovora za članstvo u EU

U okviru Trećeg političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine koji se održava u Sarajevu, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

U svom obraćanju ministar Helez je zahvalio komesaru Varhelyiu na posjeti Bosni i Hercegovini i za napore koje je uložio kako bi Bosni i Hercegovini bio odobren početak pregovora za članstvo u EU, što predstavlja važan korak BiH ka miru, prosperitetu i sigurnosti.

– Početkom godine imali smo jedan jako dobar zamah u ispunjavanju prioriteta. Međutim, posljednja dva mjeseca dominirala su politička neslaganja, što je ugrožavalo i unutrašnju sigurnosnu situaciju – rekao Helez.

U tom kontekstu je naglasio važnost EUFOR-ove misije u BiH koji pokazuje kapacitete dosljednog očuvanja sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

– I pored toga, ostaje naša obaveza prema građanima, ali i Evropi, da istrajavamo na postavljenim ciljevima – rekao je Helez.

Također, Helez je ukazao i na ozbiljnost problema neusvajanja budžeta za 2024. koji, kako je rekao ministar, ne samo da remeti obaveze i planove na nivou institucija, nego i na nivou saradnje sa Evropskom unijom.

Kazao je i da zastoj i nerazumijevanje šireg konteksta vezanog za potrebe budžeta blokira i raspoloživa sredstva od Evropske unije, te je u tom pogledu naglasio da će se boriti da se ti procesi pokrenu i otkoče za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.