Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane

Helez: Tri ključna zakona koja su sporna se mogu dogovoriti, nadgledamo u potpunosti nebo

zukan helez
FOTO: Fena
Zukan Helez

Podsjetio je da je u zakonu o sudovima sporna lokacija gdje će se nalaziti Viši sud

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas u Sarajevu da je Izvještaj Evropske komisije o BiH pozitivan.

– Ocijenjeno je ono šta je urađeno. Slušali smo svi Sattlera kad kaže “otvorena su vrata Evropske unije Bosni i Hercegovini”, što znači da je djelimično usvojen. Ostavljeni su rokovi do marta naredne godine. Nadamo se da ćemo do marta završiti ono što je ostalo i da ćemo dobiti status pregovarača – kazao je Helez.

Dodao je kako misli da se tri ključna zakona koja su sporna mogu dogovoriti u narednom periodu, u vrlo kratkom roku, “jer su ostala neka pitanja koja je moguće dogovoriti”.

Podsjetio je da je u zakonu o sudovima sporna lokacija gdje će se nalaziti Viši sud.

– Mislim da je to blizu dogovora i može se naći tu kompromis, da se to riješi. To nije neko suštinsko pitanje, a jako je bitan, jedan od najbitnijih zakona iz 14 prioriteta na putu ka EU – naveo je Helez.

Prvi put u potpunosti imamo nadzor neba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas u Sarajevu da prvi put u istoriji Bosne i Hercegovine imamo nadzor neba.

– Svaki avion, svaka letjelica bilo koje vrste koja uđe u BiH, mi u Ministarstvu odbrane, u našem Centru vidimo to i u potpunosti nadgledamo nebo – istaknuo je Helez.

On je ovo kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu delegata u Domu naroda PSBiH Džemala Smajića da “ne kontrolišemo svoje nebo i time ne ostvarujemo svoj puni suverenitet u vazdušnom prostoru“.      

– Da ne bi bilo Smajić rekao nešto, ministar Helez ili ministar Forto rekli nešto drugo, pozivam vas da dođete u naš Centar i da to sve skupa pogledamo – kazao je Helez.

Dodao je da je u fazi dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, “da dobijemo dva primarna radara, koji su jako skupi i da u potpunosti kontrolišemo svu sliku neba, nevezano za civilne radare”.