optimistične poruke

Prva premijerka HNK: Želimo odmah pristupiti analizi zatečenog stanja

marija buhac
FOTO: Fena
Marija Buhač

Moramo donijeti sve budžetske dokumente, što Kantona, što raznih zavoda, kako bi naši građani što brže osjetili učinak našeg rada

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) potvrdila je u četvrtak novu Vladu HNK-a na čijem će čelu biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH.

Buhač je u svom prvom obraćanju medijima rekla kako će njena vlada u fokus svoga raditi postaviti privredu, turizam, poljoprivredu, socioekonomske i demografske mjere.

Ovo je prvi put u istoriji da će žena biti na čelu Vlade HNK-a, a predsjednica Vlade rekla je kako njen tim u prosjeku ima starost od 40 godina.

“Smatram da ćemo donijeti novi pristup, novu viziju i novu energiju u radu ove Vlade, a svoj rad temeljit ćemo na strateškom planiranju i strateškom izvršavanju naših aktivnosti, na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti”, kazala je premijerka i dodala:

“U izloženim programskim smjernicama ste mogli vidjeti da je naš ključni fokus na dva temeljna pravca, a to su razvoj privrede, temeljen na dvije strateški prepoznate djelatnosti turizma i poljoprivrede, kao i razvoj obrta u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja. Pored toga, ono što želimo je donijeti set socioekonomskih i demografskih mjera koje će olakšati život našim žiteljima. Posebno onim najugroženijim kategorijama stanovništva, mladim ljudima i mladim porodicama s djecom”, istaknula je Buhač.

Naglasila je kako je Vlada formirana tek u jedanaestom mjesecu te da će morat raditi brzo, efikasno, odgovorno, proaktivno, kako bi ispunila sve svoje ciljeve.

“Moramo donijeti sve budžetske dokumente, što Kantona, što raznih zavoda, kako bi naši građani što brže osjetili učinak našeg rada. Trebali smo već do sada imati gotove sve planske dokumente ovog kantona, rebalans i nacrt budžeta, nažalost mi smo na samom početku. Želimo odmah pristupiti analizi zatečenog stanja, izradi rebalansa u kojemu ćemo ugraditi sve mjere iz ovog paketa o kojemu govorim. Nadam se da će budžetska sredstva dopustiti da primijenimo što veći broj tih mjera. Pred nama je period od tri godine i vjerujem da to kraja možemo ispuniti”, zaključila je nova predsjednica Vlade HNK-a.

Sastav Vlade

U Vladi HNK-a novi ministar finansija je Adil Šuta, a ministar unutarnjih poslova Marijo Marić. Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave biće Goran Karanović, a ministar privrede Zanin Vejzović. Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi je Milenko Bevanda, a ministar izgradnje i prostornog uređenja Bekir Isaković. U fotelju ministra saobraćaja i veza sjeo je Ivo Bevanda, dok će ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta biti Adnan Velagić. Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica, a ministar za pitanja branitelja Đuro Prkačin.