Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane

Helez u Briselu: Uspostavljanje NATO baze u BiH zaustavilo bi širenje ruskog utjecaja

Zukan Helez
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zukan Helez

Ne smije se dozvoliti da Rusija koja trenutno vrši agresiju protiv suverene države Ukrajine, preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope

U nastavku službene posjete sjedištu NATO-a, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se s vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, generalom Christopherom Cavolijem, a zatim i sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi, generalom Hubertom Cottereauom, kao i s drugim visokim zvaničnicima NATO saveza, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U otvorenom sastanku s generalom Cavolijem, Helez ga je upoznao s pogoršanom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da takve okolnosti pomažu Rusiji u  destabilizaciji regiona te da ovaj uticaj može preoblikovati zapadni Balkan, ali i cijelu Europu a da NATO savez ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Rusije.

– Ne smije se dozvoliti da Rusija koja trenutno vrši agresiju protiv suverene države Ukrajine, preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope – rekao je Helez.

Kako bi spriječili neželjeni uticaj Ruske Federacije i sličnih destruktivnih snaga na našim prostorima na području zapadnog Balkana, generalu Cavoliju i drugim visokim zvaničnicima NATO-a je ministar Helez predložio unapređenje saradnje Bosne i Hercegovine te NATO saveza, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protuoklopnim i protuzračnim sistemima kratkog i srednjeg dometa.

Također je ministar Helez potencirao uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji, što bi zaustavilo širenje destruktivnih utjecaja te dalo dodatne garancije stabilnosti, sigurnosti te suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Na kraju, ministar Helez je generalu Cavoliju predložio da se našoj zemlji uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu.

Kao članica NATO saveza, naša zemlja bi bila sigurnija, ekonomski naprednija, trajno bi donijela stabilnost zapadnom Balkanu i učinila Savez snažnijim.