Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Helikopterom OSBiH iz Podgorice evakuisan teško ozlijeđeni državljanin BiH

tanja-helikopteri-osbih-1

Helikopter za hitnu medicinsku evakuaciju Oružanih snaga BiH (MEDEVAC) je u ranim jutarnjim satima danas, na zahtjev menadžmenta Kliničkog centra Crne Gore, izvršio hitni transport teško ozlijeđenog državljanina BiH, iz Podgorice, Crna Gora, u Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS).

Hitna medicinska evakuacija je izvršena u skladu s propisanim skraćenim procedurama za navedene slučajeve uz prethodno dobivanje potrebne saglasnosti za let helikoptera OSBiH izvan granica BiH, koja je osigurana u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je helikopterom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) iz Crne Gore transportovan sedamnaestogodišnji državljanin Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz KCUS-a.

”Sedamnaestogodišnjak je zadobio teže tjelesne povrede tokom ljetovanja u Crnoj Gori, te je zahvaljujući brzoj reakciji Ministarstva vanjskih poslova BIH, OS BiH i KCUS, hitno transportovan u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Pacijenta je po dolasku u KCUS dočekao tim ljekar koji su mu ukazali ljekarsku pomoć, te uradili hitnu dijagnostiku. Pacijent je nakon zbrinjavanja na Klinici urgentne medicine upućen na dalje liječenje na Kliniku za ortopediju i traumatologiju KCUS”, istakli su iz KCUS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Oružane snage BiH su navedeni zadatak pravovremeno i uspješno izvršile, a letjelica se vratila u matičnu jedinicu.

Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos u izvršavanju ovog, zakonom propisanog, zadatka, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.