Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"doprinio atmosferi linča"

Helsinški parlament zbog Stanivukovića prekida saradnju sa Gradom Banjaluka

Banja Luka: Održan sastanak Stanivukovića i Dodika
06.06.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Gradskoj upravi odrzan je sastanak gradonacelnika Draska Stanivukovica, srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika, predsjednice RS Zeljke Cvijanovic i predsjednika Vlade RS Radovana Viskovica. Drasko Stanivukovic, Milorad Dodik Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Skreću pažnju da patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja

Helsinški parlament građana, kao organizacija koja od osnivanja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava, ne može i ne želi ignorisati izjave prvog čovjeka grada Draška Stanivukovića koji je tako doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima/njama i novinarima/kama, saopćeno je iz ove organizacije.

“Takođe, u mjesecu martu u kojem se provodi kampanja ‘Za život žena’ izjave Gradonačelnika poput: ‘Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti’ su, u najmanju ruku, sramotne i stoga Helsinški parlament građana otkazuje sve ranije najavaljene aktivnosti u sklopu ove kampanje, uključujući i panel zakazan za danas, 20. marta u 18.00 časova u ‘Staklencu’, pod nazivom ‘Inspirativne žene – Koliko smo ravnopravne?'”, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje.

“Svaka četvrta žena je na svojoj koži iskusila tu dominaciju, i da ovakve izajave gradonačelnika mogu biti shvaćene i kao opravdavanje nasilja koje žene trpe u svojim porodicama”, kazali su.

Iz organizacija skreću pažnju da patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja.

Iz Helsinškog parlamenta navode da su u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj na snazi različiti zakoni i propisi kojima se štite prava žena na slobodu izbora, izražavanja i odlučivanja, kao i sva druga prava koja, ovakvim izjavama, bivaju dovedena u pitanje.

“U konačnici, ne želeći da oskrnavimo ono što su nam u nasljeđe ostavile mnogobrojne odvažne i slobodnomisleće žene, naše majke, bake i prabake, otkazujemo naše učešće u kampanji ‘Za život žena’ koja se provodi u gradu koji ne samo da propagira retrogradne vrijednosti nego nije u stanju ni da u javnom prostoru zaštiti žene i djevojke, šaljući tako sliku o Banjaluci kao konzervativnom, zatvorenom i mjestu opasnom po život za sve one koji se ne uklapaju u konstruisanu sliku tradicionalnih, patrijarhalnih i porodičnih vrijednosti”, navode u saopćenju.