Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Herceg tvrdi: Vlada HNK-a ostvarila evidentan napredak

BiH

nevenko_herceg

Svečanom sjednicom u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati, obilježene su tri godine rada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u ovom mandatu.

Naglašeno je kako je Vlada HNK-a ostvarila evidentan napredak, a indeks razvijenosti zadržao je pozitivni trend te ovaj kanton spada u kategoriju razvijenijih u FBiH.

– Broj zaposlenih raste po stopi približno 8 posto i prosječna plaća u HNK-u veća je za 10 posto od federalnoga prosjeka – rekao je predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

U svom izlaganju, osvrnuo se i na nedonošenje Zakona o šumama te na pitanje izbora policijskog komesara.

– To pitanje komesara nije dovelo u pitanje sigurnost javnog reda i mira, odnosno sigurnost građanina i njihove imovine te vladavine prava u HNK-u – ocijenio je Herceg na svečanoj sjednici.

Predsjednik Vlade HNK-a pozvao je tom prilikom OHR, OESS i CCI koji, kako kaže, imaju rezervisana mjesta, da dođu na sjednice kantonalne vlade, podsjetivši ih da su otvorene za javnost.

– Niko nema pravo u ovom društvu i državi manipulirati s činjenicama i pozivima. Nadam se da će promijeniti taj pristup i objektivno javnost informisati o radu Vlade – poručio je Herceg.

Rezimirajući rezultate rada Vlade u protekle tri godine, kantonalni premijer ocijenio je kako su obaveze koje su zatekli od prethodnog saziva vlade premašivale više od stotinu miliona maraka te da je nezadovoljstvo u prosvjeti, zdravstvu, obrazovanju, ali i drugim područjima bilo je vrlo ozbiljno.

– Stoga smo već na konstituirajućoj sjednici, održanoj 28. septembra 2015. godine, pred sebe kao prioritetne ciljeve, postavili finansijsko stabiliziranje Budžeta, definiranje aktivnosti i mjera na povećanju prihodovne strane Budžeta, te provedbu usvojenih programa mjera štednje. Na tom smo tragu, prvi put od utemeljenja HNK-a priredili budžet i Zakon o izvršenju budžeta HNK za 2016. godinu koji su u Skupštini usvojeni u tekućoj za iduću godinu. Istovremeno su usvojeni i finansijski planovi izvanbudžetskih korisnika (Službe za zapošljavanje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Fonda za zaštitu okoliša HNK-a), čime je prvi put ministarstvima, upravama, uredima i izvanbudžetskim korisnicima omogućeno nesmetano poslovanje od 1. januara naredne godine – istaknuo je predsjednik koantonalne vlade.

Podsjetio je kako je Vlada je u 2017. godini prvi put ostvarila značajan višak sredstava u budžetu, koji je preusmjeren za različite razvojno-socijalne programe, potom jedinicama lokalne samouprave za komunalnu i cestovnu infrastrukturu, visokoškolskim i naučnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima, kulturnim i sportskim institucijama, privredi, poljoprivredi i turizmu, te na izmirenje obveza za izvršne sudske presude.

Naglasio je, kako je razvitak kantona, definiran brojnim usvojenim strateško-planskim dokumentima, od kojih je posebno istaknuo Integriranu Strategiju razvitka za razdoblje 2017.-2020. godina, koja je donesena prvi put, te definira ključne sektore ekonomskog i privrednog razvitka.

– Ako je po nečemu Vlada prepoznatljiva, onda je to naš pristup prema obrazovanju i mladima. Uz činjenicu da oko 82 miliona maraka izdvajamo za obrazovanje, u ove smo tri godine samo u obnovu školskih objekata uložili preko 10 miliona maraka. Preuzeli smo u cijelosti od naših općina finansiranje prevoza učenika u osnovnim školama za što dodatno izdvajamo oko 3 miliona maraka – kazao je Herceg.

Također, dodao je, kako je više od 300 mladih dobilo priliku da odradi vježbenički staž u kantonalnim tijelima uprave, čime im je omogućeno prvo radno iskustvo.

– Ovih dana okončavamo i konkursnu proceduru za izbor još 40 vježbenika, koji će uskoro početi raditi u tijelima Vlade – naglasio je.

Dodao je kako je tokom ovog mandata, Vlada direktno pomogla više od 500 sportskih i kulturnih institucija, te manifestacija.

Osvrnuo se i na izuzetno visok nivo socijalnog dijaloga, što je, po njegovim riječima, rezultiralo potpisivanjem kolektivnih ugovora i povećanjem plaća prosvjeti i zdravstvu, a uskoro policiji i državnim službenicima i namještenicima.

Također, govorio je o donesenom Zakonu o zaštiti porodica s djecom, za čiju se provedbu na godišnjem nivou osigurava oko 5.500.000 maraka, brine za boračku populaciju, rad MUP-a na održavanju primjerenog stanja javnog reda i mira, sigurnosti građana i imovine, provedbi različitih infrastrukturnih projekata, te razvojnoj dimenziji Budžeta koja se ogleda u poticanju poljoprivrede, turizma i privrede.

O radu svakog pojedinačnoga resora govorili su ministri u Vladi: dr. sc. Goran Opsenica, dr.sc. Rašid Haždović, Suad Balić, Ajdin Teletović, Stjepan Krasić, Željko Laketić, Oliver Soldo, Adnan Faladžić, Donko Jović, Suad Hasandedić i Slađan Bevanda.

Ministri su, kroz svoja izlaganja, predstavili najbitnije projekte i aktivnosti u trogodišnjem razdoblju, složivši se s ocjenom predsjednika Hercega kako je postignut osjetan napredak na svim područjima djelovanja Vlade.