Herojski podvig vozača Hitne pomoći, za noć spasio dva života

Miroslav Peric

Miroslav Perić, vozač Hitne pomoći Doma zdravlja iz Gradiške spasio je od smrti mladića koji je automobilom, zajedno sa svojim saputnikom, ove sedmice upao u rijeku Jablanicu.

Sekunde i hrabrost bili su presudni da se ovaj slučaj, za razliku od mnogih na istom mjestu, ne okonča tragedijom.

Mladić M.K. za upravljačem putničkog automobila je, kasno navečer, putujući iz pravca Kozarske Dubice, izgubio kontrolu nad vozilom usljed klizavog puta i loše vidljivosti, probio ogradu mosta i upao u hladnu i mutnu Jablanicu, piše Euroblic.

U vozilu je bio njegov saputnik S.Š. također iz Gradiške.

Razdaljina od mosta, gdje su još svježi tragovi udesa, do vode je nekoliko metara. Teren je veoma nepristupačan, strm i kamenit, a dno nabujale rijeke muljevito. Pogled sa uske ceste u dubinu izaziva jezu.

“Nakon poziva da je vozilo upalo u Jablanicu i da vjerovatno ima povrijeđenih ili poginulih, sa medicinskom ekipom hitno sam krenuo na lice mjesta. Znao sam da je to crna tačka i da je teško dokučiti rijeku, da će biti rizično doći do unesrećenih”, priča Miroslav Perić, vozač Hitne pomoći iz Gradiške, pokazujući ostatke ograde i liticu niz koju se spustio da zajedno sa ostalim članovima medicinske ekipe izvuče povrijeđene.

Kada su stigli do kobnog mosta, bila je tišina, sve je djelovalo avetinjski nečujno, samo se naziralo svjetlo automobila iz vode.

Jezivu mirnoću zaparao je paničan poziv za pomoć. Mladić S.Š. koji je ispao iz automobila tokom leta u bezdan, krajnjim naporom domogao se obale vapeći za pomoć, dok je M.K. bio ispod površine vode, zajedno sa automobilom.

“Osvijetlio sam nabujalu rijeku i ugledao M.K. sa vidnim povredama, nemoćnog da se izvuče. Život mu je visio o koncu. Bio je zaglavljen u blatu u vodi. Prišao sam i opasao ga kajišem oko struka, ali sam se tada i ja zaglavio u blatu. Pokušavao sam se izbaviti hvatajući grane, ali su se redom lomile, a mi ni makac iz vode. Svaka sekunda mi je postajala vječnost, ali sam vjerovao u uspjeh. Spas je stigao sa mosta, odakle su nam ostali članovi ekipe i slučajni prolaznici dodali sajlu.

To je bilo presudno za sretan epilog, mada su obojica putnika povrijeđena i smještena u bolnicu”, kaže Perić koji je, zajedno sa ljekarom Marjanom Jankovićem i medicinskim tehničarom Nevenom Sakanom, vatrogascima i policijom, iskazao ogromnu hrabrost i odlučnost da spasi ljudski život.

Kod M.K. koji je prevezen na liječenje u Banjaluku konstatovani su višestruki prelomi i nije životno ugrožen, dok je S.Š. prošao sa lakšim povredama.

Iste noći Perić je bio na još jednom dramatičnom zadatku i iskušenju.

Zajedno sa ljekarom Marjanom Jankovićem i tehničarom Vedranom Savićem iz smrskanog džipa i jaruge benzina koji se svakog trenutka mogao pretvoriti u buktinju, na autoputu u Romanovcima izbavio LJ.T. iz Gašnice.

“LJ.T. je putovao iz lova kada ga je velikom brzinom udario mladić u putničkom vozilu. Prizor je bio strašan, jer je LJ.T. bio zaglavljen i nepokretan u džipu. Vidjevši da smo svi u velikoj opasnosti, da istovremeno cure benzin i plin, govorio sam LJ. T. da se samo malo pomjeri, da ga oslobodim ili ćemo obojica izgorjeti”, ispričao nam je Perić, rekavši da se unesrećeni čovjek krajnjim naporom pomjerio, a potom prebačen na nosila.

Poslije je, kaže, sve bilo lakše, a povrijeđenog je dan poslije iz gradiške bolnice odvezao u UKC RS Banjaluka zbog kompleksnog liječenja i oporavka.

Tako je hrabri vozač Hitne službe, koji se 38 godina, za volanom utrkuje sa sudbinom i stiže na mjesta ljudskih nesreća i katastrofa za samo jednu noć spasio dva života.

Perić naglašava i važnu ulogu medicinskih ekipa koje zajedno sa njim često rizikuju da bi pomogli drugima, kao što su tokom dramtične novembarske noći učinili ljekar Marjan Janković te tehničari Neven Sakan i Vedran Savić.

I sada se prepričava kako je ljetos Perić, zajedno sa ljekarom Bojanom Vujanovićem i medicinskom sestrom Danijelom Pecija – Vidović za sat i po stigao u Tuzlu.

Oni su imali presudnu ulogu u spasavanju Bože Đakovića kojem je pukla aorta.

“Tri puta smo na cesti upadali u makaze ali sam stalno ponavljao da neće umrijeti u mome vozilu i to se obistinilo”, veli Perić.