Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat SKDSiN donio odluku: Počinju pripreme za generalni štrajk

sindikat

Krenućemo u pripremu generalnog štrajka, jednoglasno je odlučeno na sjednici proširenog Upravnog odbora Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu o toku pregovora o Nacrtu zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Na sjednici, na kojoj su učestvovali predstavnici svih sindikalnih odbora i sindikalnih organizacija, data je puna podrška rukovodstvu sindikata u pregovorima i podržani stavovi našeg sindikata u vezi ovog zakonskog akta, saopštili su iz SSKDSiN.

Članovi sindikata upoznati su da proces pregovaranja ide teško, jer predstavnici ostalih sindikata, koji nisu reprezentativni na nivou KS, ne insistiraju koliko bi trebali na zajedničkim rješenjima za boljitak svih državnih službenika i namještenika. .

Na sastanku je poručeno da Vlada Kantona Sarajevo ne može bez reprezentativnog sindikata, odnosno našeg Sindikata, dogovarati Granski kolektivni ugovor i cijenu rada.

Istaknuto je da je članstvo ovog sindikata spremno na sve korake sindikalne borbe, poput organizovanja štrajkova upozorenja, generalnog štrajka ili protesta, u skladu sa zakonom ukoliko to bude neophodno.