Tragična sudbina

Hiljade ljudi godišnje strada na migrantskim rutama, mnogima se ne zna identitet

migr

Tačan broj migranata stradalih na teritoriji Bosne i Hercegovine nije poznat. Za mnoge je NN i godina smrti na obilježju groba jedino što ostane

Više od 50 hiljada migranata poginulo je od 2014. godine u nesrećama tokom pokušaja da stignu do evropskih država, podaci su Međunarodne organizacije za migracije. Većina njih nikada ne bude identifikovana. Na migrantskim rutama svake godine stradaju hiljade ljudi, najviše ih se utopi pri pokušaju ulaska u zemlju. Preciznih podataka za BiH nema, piše BHRT.

Pripadnik Civilne zaštite u Bijeljini Nenad Jovanović do sada je učestvovao u brojnim akcijama izvlačenja utopljenika iz nepredvidive Drine. Ove godine zabilježili su veći broj utopljenih migranata.

“Nekad se desi da ostane negdje na sprudu ili bude tijelo bukvalno zabijeno u neki krš”, kaže Nenad Jovanović, pripadnik Civilne zaštite Bijeljina.

“Otprilike godišnje imamo do deset nekih slučajeva. Odsjek za civilnu zaštitu je nadležan da asistira pripadnicima MUP-a i to tijelo privuče obali kako bi mrtvozornik mogao da izvrši osnovni pregled”, objašnjava Jovanović.

Tijela onih čija je potraga za boljim životom zaustavljena u Drini, nakon pronalaska upućuju u Centar za sudsku medicinu u Bijeljini. Patolog Vidak Simić do sada je obavio oko 30 obdukcija utopljenih migranata.

“Pošto su to uglavnom tijela koja su neprepoznatljiva odnosno u poodmakloj truležnoj fazi, obavezno uzimam koštani uzorak za eventualnu DNA analizu”, navodi doktor Vidak Simić, patolog.

Bojan Karać, radnik gradskog groblja u Bijeljini, zadužen je za preuzimanje tijela nakon izvršene obdukcije.

“Dovozi se u mrtvačnicu, zavisno u kakvom je stanju tijelo, da li idu u komore za duboko zamrzavanje ili idu na obično. Imali smo slučaj da je bilo 2,5 mjeseca tijelo kod nas”, kaže Karać.

U Semberiji je do sada ukopano deset migranata. Identifikovane su tri osobe, a izvršena je jedna ekshumacija.

“Pojavila se porodica nakon izvjesnog vremena, oni su stupili u kontakt sa nama i policijom, nakon upoređivanja DNK nalaza, kada se ustanovi da je to lice za kojim vrše potragu vrši se klasična ekshumacija”, objašnjava direktor JP “Gradsko groblje” Bijeljina Mario Tomić.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od 2014. godine na migrantskim rutama nestalo je više od 50.000 migranata. Većina njih nikada ne bude identifikovana, a procjenjuje se da je više od 16.000 migranata nestalo u evropskim vodama.

Tačan broj migranata stradalih na teritoriji Bosne i Hercegovine nije poznat. Za mnoge je NN i godina smrti na obilježju groba jedino što ostane.