BiH

Hiljade mladih na bdijenju povodom papinog dolaska u BiH (FOTO)

05/06/2015

Hiljade mladih iz raznih zemalja pristiglo je večeras u glavni grad BiH, Sarajevo i u župi Uznesenja BDM prisustvovalo bdijenju organizovanom povodom sutrašnjeg dolaska pape Franje u ovaj grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Pjesmom, molitvom uz svijeće, poklanjanjem pred presvetim oltarskim sakramentom šalju papi poruku dobrodošlice. Večeras je upriličena ispovijed, meditacije i klanjanje pred Presvetim gdje se mladi duhovno pripremaju za dolazak Svetog Oca u BiH.

Fra Danijel Rajić, duhovni asistent franjevačke mladeži u Bosni Srebrenoj i član Organizacijskog odbora za mlade za papin pohod izrazio je sreću i ponos zbog svih mladih koji su došli u Sarajevo kako bi se na molitveno, ali kroz pjesmu, zajedništvo, radost i međusobno druženje, pripremili za sutrašnji veliki događaj – dolazak pape u Sarajevo.

“To želim istaći ne samo kao svećenik, franjevac nego kao i rođeni Sarajlija. Drago mi je da moj grad s toliko radosti dočekuje papu Franju, koji je već svim svojim gestama zadobio simpatije ljudi bez obzira na vjeru i naciju”, istakao je Rajić, dodajući kako mu je drago da će njegov dolazak u Sarajevo i BiH donijeti ono što je potrebno, a to je mir, ljubav i radost svim ljudima kako bi i rane rata potpuno zacijelile.

“Večeras je ovdje prijavljeno nekoliko hiljada mladih, a neki još kasne i više muzičkih grupa koje su došle ne samo iz BiH, već i Hrvatske, Vojvodine i nekih drugih susjednih zemalja. Oni su tu da bi se večeras kroz molitvu pripremili za sutrašnji glavni događaj. Tu će biti i oko 800 volontera koji još pristižu, a koji će sutra raditi cijeli dan i dočekivati hodočasnike, a sve u cilju da ovaj događaj prođe u najboljem redu”, poručio je Rajić.

Marin Miletić, voditelj Zdruga katoličkih skauta kazao je da je oko 47 katoličkih skauta došlo iz Rijeke.

“Inače, 718 Riječana je došlo ili dolazi na susret sa Svetim Ocem. Papa Franjo gdje god dolazi propagira mir, zove na mir. Zato je papa Franjo uistinu pravi papa za ovo vrijeme.

Mišljenja je da nije slučajno to što je on odlučio doći u Sarajevo i da će baš u ovom gradu sutra, svim narodima koji u njemu žive, iznijeti snažne poruke o međusobnom prihvatanju, o zajedništvu i miru.

“Miru koji nam je toliko potreban u ova katkada zahtjevna vremena”, poručio je Miletić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.