Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U eksplozijama u Turskoj poginule dvije osobe

turska-bomba1

U Diyarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, tokom predizbornog skupa prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) došlo je do eksplozije u kojoj su život izgubile dvije osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Mehdi Eker, ministar razvoja Cevdet Yilmaz i guverner Huseyin Aksoy kazali su da je tokom predizbornog skupa HDP-a na trgu Istasyon došlo do dvije uzastopne eksplozije.

Život su izgubile dvije, a povrijeđeno je više od 100 osoba. Ministar Eker je kazao da su ekipe na terenu i da rade na detaljnoj istrazi u vezi s ovim događajem.

“Ovo nije samo napad na građane koji su pristutvovali skupu na trgu Istasyon. Ovo je podao i zao napad koji ima za cilj narušavanje demokratije, reda i mira”, istakao je Eker.

Poručio je da će detalje napada podijeliti s javnosti kada bude završena istraga. Eker pojašnjava da imaju prve informacije koje govore o tome da je došlo do eksplozije ispred trafo stanice, a nekoliko minuta nakon prve, došlo je i do druge eksplozije, 50 metara dalje.

turska-bomba

S druge strane, došlo je i do napada na policijske ekipe koje su poduzimale sigurnosne mjere. Napadnuti su kamenjem, nakon čega su intervenisali vodenim topovima i suzavcem.

Također, jedna grupa je otvorila i vatru na policijsko vozilo, a nanesena je i šteta na nekim vozilima.

Guvernerstvo je u vezi s ovim događajima formiralo krizni štab.

Premijer Ahmet Davutoglu je kazao da će se istražiti je li zaista riječ o nesreći, a ukoliko bude riječ o napadu, odgovorni će se sigurno pronaći.

O aktuelnom događaju oglasio se i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je, između ostalog, izrazio saučešće porodicama poginulih građana, a povrijeđenim poželio brzi oporavak.

Deseci hiljada ljudi trebale su biti na stranačkom skupu u gradu Diyarbakiru, dva dana prije parlamentarnih izbora 7. juna.

Pristaše HDP-a su izgovarali uvrede na račun predsjednika Tayyipa Erdogana poput “ubico” i bacali kamenje na policajce koji su uzvratili suzavcem i vodenim topovima, prenosi dpa.