Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiperbarična komora potpuno bezbolno liječi širok spektar oboljenja (FOTO)

BiH

solakovic_11

Bolnica dr. Solaković, specijalizirana za liječenje pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima vena i krvnih sudova, jedna je od najsavremenijih u Bosni i Hercegovini.

Pored najmodernijih operativnih zahvata laserom, bolnica dr. Solaković nudi dopunsko liječenje u hiperbaričnoj komori.

Hiperbarična jednomjesna komora predstavlja najsavremeniji vid liječenja u medicini, a bazira se na terapiji stopostotno čistim kisikom. U zraku koji udišemo nalazi se tek 20-tak posto kisika, usporedbe radi.

Komora simulira ronjenje na određenoj morskoj dubini, koje se pacijentu propisuje na osnovu potreba koje njegovo oboljenje zahtijeva.

Pod pritiskom koji se dešava kad osoba roni na određenoj dubini, molekule čistog kisika se smanje i preko cijele kože i svakog dijela tijela dospijevaju do najsitnijih ćelija i popravljaju ih, te podižu imuni sistem i smanjuju upale u organizmu. Dovode i do stvaranja novih krvnih sudova i zarastanja rana, što komoru čini idealnim nakon operacija krvnih sudova.

Što se bolesti koje liječi i u kojima pomaže tiče, hiperbarična komora pokriva širok spektar, od pacijenata koji dolaze samo zbog kozmetičkih rezultata poput uljepšavanja lica i pacijenata koji štite imuni sistem od infekcija i bolesti, do onih u terminalnim stadijima bolesti tipa karcinoma.

Pokazala se izuzetnom i u liječenju oboljenja arterijskog i venskog sistema te komplikacija poput rana na nogama i dijabetičnog stopala koje prate te bolesti.

Koriste je i brojni sportisti poput fudbalera i boksera kako bi zacijelili sportske povrede. Ključna im je brzina oporavka koju hiperbarična komora nudi.

Jedan tretman obično traje 60-80 minuta, i potpuno je bezbolan, odnosno nema nikakve potencijalne nuspojave.

Hiperbarična komora u bolnici dr. Solaković jedna je od rijetkih u Bosni i Hercegovini čiji rad se odvija pod budnim okom hirurga.

Pored komore, specijalna bolnica dr. Solaković opremljena je jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama sa kupatilima, restoranom, dnevnim boravkom, teretanom kao i zelenom površinom oko samog objekta, a ima za cilj da pacijentu pruži potpunu medicinsku uslugu, a da pritom čini da se osjeća kao da je kod kuće, ili u hotelu. Nudi najsavremenije operacije vena laserom koje radi hirurški tim na čelu sa profesorom doktorom Emirom Solakovićem.

Smještena je u samom centru Sarajeva, na adresi Krivajska broj 1.