Tadić i sarajlija

Hitan sastanak u Tužilaštvu o navodima ljekara iz KCUS-a

Tuzilastvo BiH (2)

Tadićeva je potvrdila Srni da će se na hitnom sastanku razgovarati o pismu koje su ljekari Kliničko-univerzitetskog centra uputili javnosti, ali i rukovodstvu ove zdravstvene ustanove, sa direktorom Sebijom Izetbegović na čelu

Glavni tužioci BiH Gordana Tadić i Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija održaće danas sastanak na kome bi trebalo da se utvrdi koje će tužilaštvo voditi istragu u vezi sa navodima ljekara iz Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo da umiru pacijenti na respiratorima koji su nabavljeni putem firme “Srebrena malina”.

Tadićeva je potvrdila Srni da će se na hitnom sastanku razgovarati o pismu koje su ljekari Kliničko-univerzitetskog centra uputili javnosti, ali i rukovodstvu ove zdravstvene ustanove, sa direktorom Sebijom Izetbegović na čelu.

Prije svega neophodno je utvrditi nadležnosti, jer je Tužilaštvo BiH ranije otvorilo predmet u vezi sa raspodjelom nabavljenih respiratora bolnicama u Federaciji BiH.

Ljekari s Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo juče su pozvali tužioce da uđu u tu zdravstvenu ustanovu i provjere sve navode u vezi sa liječenjem, prije svega respiratorima “Srebrene maline” za koje su istakli da “bukvalno ubijaju pacijente” koji se liječe od kovida 19.

“Imaju dovoljno da reaguju samo na osnovu fotografije da su u pogonu, činjenica koje imaju o tim respiratorima i da traže sudskim putem naš originalni interni dopis koji smo slali, uz mejl korespondenciju. Da žele pomoći ljudima i da imaju snage, to bi uradili. Sve to tiho da se ne stvara panika među ljudima”, poručili su ljekari.

Pred Sudom BiH vodi se proces protiv federalnog premijera Fadila Novalića i troje saoptuženih u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i Hodžić.