Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština KS

Hitno rješiti problem ispuštanja otpadnih voda u Željeznicu

zeljeznica

Usvojena je i inicijativa zastupnika Igora Stojanovića da se hitno poduzmu sve potrebne zakonske radnje kako bi se zaustavilo dalje protivzakonito otkopavanje šljunka i odlaganje otpada na lokalitetu u blizini mosta Spasa na području općine Ilidža, koje pripada vodozaštitnoj zoni

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj online sjednici usvojila inicijativu zastupnice Danijele Kristić kojom se zadužuje Vlada KS, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo privrede, te Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Općina Ilidža da, svako iz svoje nadležnosti, hitno pristupe rješavanju problema ispuštanja otpadnih voda s visokom koncentracijom arsena i sulfata bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu koja pripada vodozaštitnoj zoni, javlja Fena.

Usvojena je i inicijativa zastupnika Igora Stojanovića da se hitno poduzmu sve potrebne zakonske radnje kako bi se zaustavilo dalje protivzakonito otkopavanje šljunka i odlaganje otpada na lokalitetu u blizini mosta Spasa na području općine Ilidža, koje pripada vodozaštitnoj zoni.

Također je usvojen zaključak zastupnice Segmedine Srne-Bajramović kojom se nalaže Vladi KS da, u cilju efikasnog i transparentnog planiranja utroška javnog novca do usvajanja narednog rebalansa budžeta KS, izvrši detaljnu analizu načina planiranja rebalansa po svim funkcionalnim cjelinama i poduzme konkretne mjere usmjerene na objektivno, realno i efikasno planiranje prihoda i rashoda budžeta u narednom rebalansu.

Ovaj zaključak obavezuje i da se sve isplate iz budžeta, koje se odnose na realizaciju programa socijalnih i ekonomskih mjera za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa, objavljuju na stranici Vlade KS.

Vlada je zadužena i da izvrši sveobuhvatnu analizu dosadašnje politike zaduživanja te da u što kraćem roku dostavi informaciju o kratkoročnim i srednjoročnim mjerama realizacije predmetnih sredstava.

Također je ovim zaključkom određeno da se planiranje svih tekućih transfera vrši na osnovu prethodno donesenih strateških i akcionih planova, u cilju ostvarivanja predviđenih mjerljivih ciljeva.

– Imajući u vidu stanje smanjene likvidnosti Budžeta KS, sve transfere planirati odgovorno, u skladu sa zakonom, te s prethodno donesenim planovima i mjerljivim kriterijima za raspodjelu sredstava koji će biti javno objavljivani – navedeno je također u usvojenom zaključku.

Na prijedlog zastupnice Neire Dizdarević, Skupština je usvojila zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS da odmah objavi javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja i neprofitnih organizacija za dodjelu sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti inkluzivnog odgoja i obrazovanja za podršku djeci i omladini do 26. godine života, iz Budžeta KS za 2020. godinu, sa pozicije Ministarstva, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.