BiH

mali postotak imunizovanih

HNK uvodi aplikaciju sa QR kodom za praćenje vakcinisanih

19/11/2021
Foto: Anadolija

Oko 17 posto ukupne populacije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu cijepljeno je sa dvije doze vakcine protiv COVID-19

Oko 17 posto ukupne populacije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu cijepljeno je sa dvije doze vakcine protiv COVID-19. U postotak se ne ubrajaju građani koji su se cijepili izvan Bosne i Hercegovine, a s namjerom da imaju tačne podatke o broju cijepljenih, u Vladi kantona, najavili su skoro uvođenje aplikacije sa QR kodom, javlja Anadolu Agency (AA).

Procenat vakcinisanih vjerovatno je daleko veći nego što pokazuju službeni podaci jer se veliki broj građana HNK-a vakcinisao u Hrvatskoj, Srbiji ili nekoj trećoj zemlji, prije nego što su prve vakcine stigle u Bosnu i Hercegovinu.

“QR kod je aktivnost kojom želimo na jednom mjestu dobiti kvalitetnu bazu podataka sa svim relevantnim podacima. To je posao koji treba da nam iskristališe sve pokazatelje, a svakako i da nam olakša život u budućnosti. Ukoliko se nešto dogovori na nivou države ili entiteta kada je u pitanju nesmetan prolazak građana koji imaju QR kod, mi želimo da taj naš kod bude prihvaćen, čime bismo građanima omogućili lakše putovanje svijetom“, rekao je za Anadolu Agency glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Aktivnost će sprovoditi Zavod za javno zdravstvo i Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a.

“Naša nakana je da do kraja ove godine sve pripremimo, uključujući i informacioni sistem i sve ostalo što je u digitalnom obliku. Pristup svim podacima će imati Zavod za javno zdravstvo koji će i izdavati potvrde“, dodao je Pavlović.

U HNK-a je još uvijek malo interesovanje za cjepiva protiv koronavirusa, bez obzira što bolničke ustanove na raspolaganju imaju dovoljno cjepiva, i to četiri vrste. Povećana je i sedmična incidenca zaraze u odnosu na vrijeme prije dvije ili tri sedmice. To prema Pavlovićevim riječima još uvijek nisu brojke koje do kraja moraju zabrinuti, ali upozoravaju.

“Moramo uzeti u obzir da ljudski resursi i smještajni kapaciteti imaju gornje granice, a na nama je da pokušamo dati svoj doprinos da se širenje koronavirusa uspori koliko je moguće“, istakao je Pavlović.

Brine i vjerovatnoća da je u populaciji već takozvani delta soj koronavirusa, koji je mnogo više zarazan od ranijih, te da zbog njega obolijeva veći broj ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.