Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNS: Današnji RTV servis je neučinkovit i neodrživ

IMG_0212

Klub hrvatskog naroda i predstavnici HNS-a u ponedjeljak će u Parlamentarnoj skupštini BiH predstaviti modele ustroja Javnog RTV servisa BiH, urađene u skladu s ličnim željama i potrebama, te kako kažu i u skladu s Ustavom BiH. Predsjednik Odjela za medije i informisanje Ivan Vukoja kazao je da se prijedlozi o kojima će se javno raspravljati ne kose s ustavnim odredbama i garantuju jednakopravnost svih naroda u BiH. Napomenuo je i da je sadašnji model, odnosno sadašnji Zakon neprihvatljiv jer ignoriše želju jednog naroda.

– Novi zakon mora poštivati odredbu konstitutivnosti, ali i uvažiti činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta. U skladu s društvenim i političkim specifičnostima,  kao najprikladniji može se smatrati model koji je integrirajući, ali i koji ne isključuje potrebe recipijenta koji ne pripada određenom segmentu. Hrvati kao narod imaju ustavno pravo na Javni RTV sistem, kao i pravo da u njemu afirmišu društveni i nacionalni identitet Hrvata. Servis mora biti financiran iz javnih sredstava, rekao je.

Predsjednik pododjela za medije HNS-a BiH Ivan Musa smatra da je prijedlog HNS-a prijedlog koji će dovesti do transformacije RTV sistema, ali istovremeno i njegove harmonizacije u skladu s načelom konstitutivnosti naroda.

– Današnje zakonsko rješenje nije dobro ni za jedan narod u BiH, a naročito ne za hrvatski, s obzirom da je posljedica političkog i pravnog nasilja u izvedbi OHR-a. Ono je neučinkovito i dugoročno neodrživo, smatra on.

Predsjednica Kluba Hrvata u Parlamentarnoj skupštini BiH Ljilja Zovko kazala je da je sretna jer je ponuđeni model odraz volje cijelog hrvatskog naroda, izrazivši nadu da će Hrvati uskoro imati kanal na svom jeziku.

HNS