Sestra trostrukog ubice upozorava: Ko kaže da neće ponovo ubiti?

ante nice

Zorica Hrgović, sestra Ante Niče (35), trostrukog ubice iz Suhače kod Livna koji je 30. oktobra 2015. godine kuhinjskim nožem na smrt izmasakrirao majku Lucu (66) s 35 uboda i gluhonijemog brata Matka (46) sa osam i nevjestu Sandru (44) sa šest uboda, oglasila se alarmantnim upozorenjem na svojoj Facebook stranici.

Ona je uplašena da njen brat nakon liječenja na neuropsihijatrijskoj ustanovi na Sokocu, koje mu je izrekao Kantonalni sud u Livnu umjesto zatvora, ne bude slobodan, te da ne ponovi isti zločin.

Zorica je za portal Livno online izjavila kako samo želi garanciju od onih koji su donijeli presudu, ali i od onih koji su utvrdili dijagnozu da Ante nikad neće izaći na slobodu i ubiti još nekoga.

Podsjetimo, nakon ubistva Niče je pobjegao iz sela da bi trećeg dana ujutro bio otkriven u livanjskom selu Komorani gdje se predao iz straha da ne bude ubijen u policijskoj potjeri. Luca i Sandra su podlegle na licu mjesta, a Matko, koji je teško ranjen alarmirao komšije, a ovi policiju i Hitnu pomoć, preminuo je na putu do splitske bolnice.

Ovo je komentar Zorice Hrgović sa Facebooka:

– Neuračunljiva osoba, još tvrde i da je na dan pokolja bio neuračunljiv. E sad neka meni gospoda iz institucija objasne: kako to da nikad niko nije reagovao na moja upozorenja, a prvo upozorenje je bilo prije možda nekih šest godina (nisam tačno sigurna), posljednje moje upozorenje je bilo krajem 8. mjeseca 2015., kad sam upozorila da će ih ubiti i kad se desi zlo tada će biti kasno.

Neka mi onda neko objasni kako to da je se ta ista neuračunljiva osoba dana 30. 10., dva dana prije isteka zatvorske kazne od mjesec dana zbog NASILJA u porodici pustila na slobodu, iako je isti u zatvoru sasvim slobodno govorio da ih ide pobiti. Niko nije reagovao, niti je livanjska policija dobila dopis da je pušten iz zatvora.

Da li će za te propuste neko odgovarati, jer gospodo i vi ste saučesnici u njihovom masakru. Neka mi neko kaže da li neuračunljiva osoba mesecima planira u najsitnije detalje njihov pokolj. Nakon pokolja je pobjegao, presvukao krvavu robu, otišao preko polja gdje ga nebi tražili, da bi se predao uz molbu da ga ne ubiju. I vi tvrdite da je neuračunljiv, neuračunljive osobe nisu toliko inteligentne. Taj monstrum je sve moguće kazne koje može dobiti razmotrio i znao je što ga čeka.

Upravo ovo što se dešava i sam je planirao i očekivo. Govorio je ako dobije zatvorsku kaznu dobiće između 17 i 20 godina, biće dobar i primjeren zatvorenik pa će imati pravo da traži pomilovanje nakon trećine odslužene kazne, ili ako ga proglase neuračunljivim tad će izaći nakon 4-5 godina. I dobio je liječenje, sad će 6 mjeseci u kliniku, pa opet novo produženje od 6 mjeseci i sve tako dok se ne nađe poremećeni idiot koji će ga pustiti van kao izliječenog.

Ma ko meni garantuje da taj monstrum nikad neće izaći, gospodo psihijatri koji ste donijeli tu idiotsku dijagnozu i gospodo sudije hoćete li se potpisati da garantujemo da nikad više nikoga neće ubiti. Od prvog dana sve što sam govorila da će uraditi i kako će reagovati upravo je bilo tako. I ovo sam govorila da će se desiti i bila sam u pravu. Samo molite Boga da nikad nikom više ne naudi jer tada ćete vi svi meni odgovarati bagro poremećena. Vi ste mačiji kašalj za njega…

Bravo dali ste uputak drugim zlikovcima šta i kako da rade, jer monstrumi budu nagrađeni, a nevini za jedno obično sr… dobiju par godina zatvora….Da li bi bio neuračunljiv da je vaše poklao? Da li se Boga bar bojite i imate li imali savjesti…..Pljuc s…. se na takav zakon i državu gdje zlo uvijek bude nagrađeno… – napisala je Hrgović na Facebooku.

Podsjećamo, na glavnoj raspravi vještak neuropsihijatar Salih Terzić je tvrdio da je u trenutku počinjenja zločina Niče bio u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne do bitnog stepena, nakon čega je na prijedlog branioca optuženog, Gorana Bradarića, izvršeno dodatno vještačenje od strane tima prof.dr.Abdulaha Kučukalića čija je članica na ročištu u Livnu, dr. Alma Bravo Mehmedbašić tvrdila je su došli do zaključka da je Niče u momentu počinjenja zločina bio hronično sumanut. Kako je navela, s obzirom na njegovo stanje i progresiju opasan i za sebe i okolinu, te mu je potrebno liječenje u kojem, kako je rekla, može biti napretka.

S obzirom da su prilikom suočavanja na sudu Terzić i Bravo ostali pri svojim ocjenama Sud je zatražio treće vještačenje koje je obavio tim prof.dr. Mire Klarića na mostarskoj klinici koji je potvrdio nalaze tima Kučukalića, te je odlučio da Niče bude upućen na šestomjesečno liječenje u instituciji zatvorenog tipa.