Sestra trostrukog ubice strahuje za sebe i porodicu

ante nice

Nakon što je Sudsko vijeće Kantonalnog suda Livno objavilo presudu protiv Ante Ničea, počinitelja trostrukog ubistva od prije dvije godine, kojom mu se određuje prisilni smještaj u psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci, oglasila se njegova sestra Zorica Hrgović iz Minhena koja je zgrožena takvom odlukom.

Ante Niče 30. oktobra 2015. godine kuhinjskim nožem ubio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) i nevjestu Sandru (44). Nakon trodnevne potrage, Niče je pronađen u livanjskom selu Komorani te se predao policiji.

Njegova sestra Zorica kaže kako je više puta upozoravala mjerodavne “da će se dogoditi zlo”, no ništa nije učinjeno.

Podsjetila je da je Niče trostruko ubistvo počinio po povratka s izdržavanja jednomjesečne kazne zatvora zbog nasilja u porodici, a dok je bio u pritvoru, po njenim riječima, otvoreno je govorio kako će ubiti svoju porodicu.

“Taj monstrum je sve moguće kazne koje može dobiti razmotrio i znao je što ga čeka. Upravo ovo što se dogodilo i sam je planirao i očekivao. Tada je govorio, ako dobije zatvorsku kaznu, dobit će između 17 i 20 godina. Bit će dobar i primjeren zatvorenik, pa će imati pravo tražiti pomilovanje nakon trećine odslužene kazne. Ili, ako ga proglase neuračunljivim, tada će izaći iz zatvora nakon 4-5 godina”, kazala je Hrgović.

U istražnom postupku nad optuženim je proveden niz medicinskih i psihijatrijskih vještačenja od više stručnjaka iz te oblasti, te je donesen zaključak kako je kod optuženika uračunljivost u vrijeme izvršenja djela bila potpuno isključena.

Zaključeno je kako je Ante Niče, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okolinu, te da ga je potrebno smjestiti u zdravstvenu ustanovu.

Zorica Hrgović izrazila je bojazan kako bi se on vrlo brzo mogao ponovno naći na slobodi i počiniti nove zločine.

“Ko meni garantira da on nikada neće izaći, gospodo psihijatri koji ste donijeli tu dijagnozu? Gospodo suci hoćete li se potpisati da garantirate kako nikada više nikoga neće ubiti? Od prvoga dana sve što sam govorila da će uraditi i kako će reagirati, upravo je bilo tako. Samo molite Boga da nikada nikome više ne naudi, jer tada ćete vi svi biti njegovi suučesnici”, poručila je Hrgović.