BiH

Reakcije

HNS odbacio odluku CIK-a: Prave od Mostara “grad slučaj”

23/07/2020

Grad Mostar ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog CIK-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira žitelje ovog grada

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine odbacuje Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u gradu Mostaru 20. decembra 2020. godine, koja je po njihovim riječima neprihvatljiva i diskriminirajuća.

“Navedena odluka, koja dolazi u svjetlu socio-ekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava stabilizirajuće iskorake obuhvaćene Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani s potporom međunarodnih partnera – predstavnika SAD-a, Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ureda visokog predstavnika i OSCE Misije u BiH. Sastavni dio Sporazuma obuhvaća održavanje lokalnih izbora u Mostaru zajedno s lokalnim izborima u BiH 2020. godine”, saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Po njihovim riječima, produbljivanje izborne nejednakosti, vršenje opstrukcije napretka te kršenje zakonskih procedura koje, kako kažu, CIK BiH kontinuirano demonstrira, nedvojbeno ukazuje na rastuću eroziju demokratskih standarda te na planirani nastavak razaranja europskoga puta Bosne i Hercegovine.

“Grad Mostar ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog CIK-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira žitelje ovog grada, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj”, ističu iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine reafirmira apsolutnu posvećenost najvišim evropskim standardima te izgradnji suvremenoga društva koje prepoznaje, štiti i uvažava zakonske okvire te jednakost i prioritete žitelja BiH, stoji u priopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.