Nametali odluke

HNS reagirao na pismo bivših visokih predstavnika u BiH

hrvatzski narodni sabor HNS

Navode kako su sva trojica bivših visokih predstavnika u BiH – Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling, imali mandat i priliku pomoći da u Bosni i Hercegovini odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma budu pravilno implementirane

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH) u subotu je priopćio kako “odbacuje način djelovanja kao i sadržaj poruka koje su trojica bivših visokih predstavnika u BiH uputili visokoj predstavnici EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i Tajništvu Vijeća za vanjske poslove EU”.

–  Optuživati Hrvatsku za miješanje u unutarnje stvari BiH zato što su službeni Zagreb, ali i mnogi drugi politički subjekti u Hrvatskoj, ocijenili izbor Željka Komšića kao nelegitiman, krajnje je neprihvatljivo – ističu iz HNS-a BiH.

Navode kako su sva trojica bivših visokih predstavnika u BiH – Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling, imali mandat i priliku pomoći da u Bosni i Hercegovini odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma budu pravilno implementirane.

– Naprotiv, neki od njih su nametali odluke i zakone za koje je Ustavni sud BiH našao da nisu u skladu s Ustavom BiH i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, kao što je bio slučaj s nametnutim Statutom za grad Mostar od strane Paddyja Ashdowna. Njihovo polemiziranje oko tumačenja dijelova odluke Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ je narativom i kvazi argumentacijom istovjetno s izjavama pojedinaca i grupa iz sfere sarajevskog velikobošnjačkog političkog programa – kaže se u priopćenju HNS-a BiH.

Nadalje se navodi da “Hrvatski narodni Sabor još jednom naglašava kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina”.

– Njegov izbor je ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja Bosne i Hercegovine. Optuživanje Hrvatske od strane trojice bivših visokih predstavnika smatramo neprimjerenom lobističkom akcijom kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga koju Hrvatska ima kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma. Ustav Republike Hrvatske i Daytonski sporazum obvezuju vlasti u Republici Hrvatskoj na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog naroda u BiH – zaključuje se u priopćenju.