HNS u BiH: Presuda u Hagu nije i ne može biti presuda svim Hrvatima

sestorka

akon Haške presude Jadranku Prliću i ostalima, Udruga Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini zajedno s HKD Napredak, UOOUDB HVO Sarajevo, najprije izražava duboki pijetet prema svim žrtvama rata. Jednako tako zagovaramo trajnu molitvu za sve žrtve rata i suosjećamo sa svim ožalošćenim i oštećenima, ističu iz HNV-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Presuda u Hagu nije i ne može biti u isto vrijeme presuda svim Hrvatima, jer Hrvati okupljeni oko Katoličke crkve, HKD Napredak, Caritasa, sarajevskog HVO-a su se aktivno i svesrdno zauzimali na političkom, religioznom, socijalnom, humanitarnom i mirovnom području za što brže okončanje rata. Također, HKD Napredak i Caritas su dijelili, svima bez razlike, sve što su imali, navode iz HNV-a.

Dodaje se da su Hrvati u Sarajevu osnovali i Koordinacijski odbor iz kojega je izrastao HNV u BiH koji se od njegovog osnutka do sada zauzima za cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, te trajno i pravedno rješenje svim Hrvatima i svim ostalim stanovnicima BiH. Imali smo pri tome i svesrdnu pomoć uglednih i iskusnih političara, bh. Hrvata: Branka Mikulića, Hrvoja Ištuka i Franje Kožula.

Na kraju naglašavaju da im se, međutim, čini da je nepravedna presuda Republici Hrvatskoj za Udruženi zločinački poduhvat, posebice u usporedbi s Republikom Srbijom koja je izvršila agresiju i na Republiku Hrvatsku i Republiku Bosnu i Hercegovinu gdje je napravila genocid, a za isti nije osuđena.