"kupovina birača"

“Hoće da nas kupi opet”: Šta kažu Banjalučani na to da će od Dodika dobiti po 100 KM

Banja Luka: Dodik radnicima dao novac kako bi se počastili
Bosna i Hercegovina - Obilazak radova na izgradnji teniskih terena u Parku Mladen Stojanovic na kojima ce se odrzati Adria Tour 3. i 4. srpnja ove godine. Novi centralni teren nakon izgradnje trebao bi moci primiti do 5000 gledatelja. Milorad Dodik dao je novac radnicima da se pocaste. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

“Hoće da nas kupi opet, ništa drugo. Što ne bih prihvatio te pare, koja budala bi da baci 100 maraka. Dobro je došlo sve, samo ne znam odakle. To se radi predizborno”

“Predizborna kupovina birača”, to je za neke Banjalučane koji su govorili za Radio Slobodna Evropa (RSE), motiv poklona koji im stiže četiri mjeseca uoči opštih izbora u BiH.

Naime, najavljeno je da će mladi do 30 godina, demobilisani borci i penzioneri u bh. entitetu Republika Srpska (RS) dobiti jednokratnu pomoć od 100 maraka.

Isplatu je 13. maja najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider vodeće partije u RS Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako je rekao, biće im uplaćeno u trećem kvartalu ove godine. Izbori u BiH su zakazani za 2. oktobar.

“Ko na to nasjeda, ja ne mogu to da shvatim. Ne mogu da shvatim da ti ideš za 100 maraka da glasaš. Onda kad’ se čovjek zanese, kada više nije to politika koja je normalna, onda se služe svakakvim sredstvima. U politici je, inače, dozvoljeno svašta, ali ovo je, građani su na rubu, egzistencija je nikakva”, kaže Milan Graonić.

Ovaj penzionisani profesor prima mjesečnu penziju od 800 maraka i za sebe kaže da nije socijalno ugrožen, ali da teško živi.

“Teško je i sa 800 maraka. Koga će opošteniti 100 maraka? To će neko proslijediti nekome, nekom unučiću. Ili borcima, šta će im to pomoći kad nemaju status, nemaju zapošljavanja, nemaju prvenstva, džabe priča”, rekao je Graonić.

Demobilisani borac iz Banjaluke Milan (59) bio je na ratištima u BiH od 1992. do 1995. godine. Ima mjesečna primanja od 500 maraka, zbog čega će, kaže, prihvatiti najavljenu pomoć od 100 maraka.

“Hoće da nas kupi opet, ništa drugo. Što ne bih prihvatio te pare, koja budala bi da baci 100 maraka. Dobro je došlo sve, samo ne znam odakle. To se radi predizborno”, rekao je Milan.

Na upit šta se sve može kupiti za 100 maraka, Milan navodi da su “cijene vrtoglavo skočile i slabo šta se može za te pare”.

“Za 100 maraka, Boga mi u ovoj situaciji, može se kupiti samo 30 litara goriva u vr’ glave”, kaže Milan.

Ovaj demobilisani borac ističe da bi se, umjesto jednokratne pomoći, trebao bolje definisati borački status.

“Što god su borci predložili da se usvoji, za njih to je odbijeno. Mi smo se tada borili za nešto, a vidi sad kako živimo. Svi su isti, lopovi i ovi na vlasti i ovi u opoziciji”, dodaje Milan.

Skupština RS je održala posebnu sjednicu 9. marta nakon protesta bivših boraca u tom bh. entitetu. Oni su tražili povećanje boračkog dodatka sa 1,78 maraka na 5 maraka po mjesecu provedenom na ratištu. Skupština nije prihvatila taj zahtjev.

Na šta će mladi potrošiti novac?

“Mislim da se sve to treba usmjeriti na liječenje djece i da je potrebno više djeci nego nama, iskreno. Pogotovo nama mladima. Hoću prihvatiti te pare, ali ne vjerujem da ću ih zadržati, vjerujem da ću ih proslijediti na račun djeci”, kaže Danilović za RSE.

Sa druge strane, banjalučki student Srđan, za RSE kaže da je “mladima potrebna svaka vrsta finansijske podrške, te da će i obećanih 100 maraka dobro doći”.

Milorad Dodik je izjavio da će za ovu isplatu morati biti izdvojeno iz budžeta RS 50 miliona maraka.

“Ako će on (Milorad Dodik) dati te pare, meni te pare trebaju, ja sam student. Trebam sebi uzeti knjigu, trebam nešto jesti između predavanja. Svima te pare trebaju”, rekao je Srđan.

Srđan, zbog te činjenice, ne vjeruje da će pomoć biti isplaćena.

“Jednostavno, puste priče k’o što sve kod nas bude u politici. Obeća se zbog nečeg što treba doći (izbora) i to je to”, kaže Srđan.

Recept za pomoć preslikan iz Srbije

Dodikovih 100 maraka recept je preslikan iz Srbije, kada je isplaćivana pomoć od 100 evra, kaže za RSE Dušan Stegić (82), penzionisani profesor iz Banjaluke.

U Srbiji je u toku prijava mladih od 16 do 29 godina za isplatu 100 eura pomoći.

U prvom krugu pomoći mladima, 100 eura isplaćeno im je 1. februara 2022. godine. Pomoć je tada dobilo 1.059.425 mladih.

“Svako normalan bi prihvatio u ovim kriznim situacijama da mu pomogne. Nije to ništa loše. Kad neko hoće nešto da uzme, ono što mu treba, može mu (100 maraka) dobro pomoći, nije to problem potrošiti”, rekao je Dušan Stegić penzionisani profesor iz Banjaluke.

Iako kaže da će “rado primiti” pomoć od 100 maraka, Mirko (67), penzioner i osoba sa invaliditetom, navodi za RSE, da to neće uticati na njegov izbor na izborima u oktobru.

“Kako ne bi’ primio, pa šta kupio, kupio. Mene interesujem ja, a predsjednik ko će biti, mi ćemo izabrati opet, bez obzira na pomoć”, kaže Mirko.

Pare ako dobije “dobro će iskoristiti”, poručuje za RSE Milena Knežević (84), koja živi u Banjaluci od penzije od 300 maraka.

Na upit da li se radi o predizbornoj kampanji, ističe da joj je “dosadila više priča o predizbornoj kampanji”.

“Ako kupim sebi lijekove, z’uar je”, kaže Knežević.

Prosječna neto plata u BiH, prema zvaničnim podacima, iznosi oko 1.000 KM.

Oko 714.000 bh. državljana prima penziju.

Sindikalna potrošačka korpa, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH za mart 2022. godine, iznosi oko 2.500 KM. Korpa je za oko 350 maraka skuplja nego u martu 2021. godine.

Potrošačku korpu čine artikli i troškovi života u toku jednog mjeseca za prosječnu četvoročlanu porodicu.