Šri lanka

Ostalo im goriva za jedan dan, premijer poručuje: Biće ovo najteži mjeseci u našim životima

sri lanka tw

Hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština

Novi premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe rekao je da ta zemlja ostaje bez goriva jer se suočava s najgorom gospodarskom krizom u više od sedamdeset godina.

U televizijskom obraćanju Wickremesinghe je kazao da naciji hitno treba 75 miliona dolara u sljedećih nekoliko dana kako bi platila osnovni uvoz. Rekao je da će centralna banka morati štampati novac za isplatu državnih plata.

Wickremesinghe je također rekao da bi državni avioprijevoznik Sri Lankan Airlines mogao biti privatiziran.

Ekonomija ove otočne države teško je pogođeno pandemijom koronavirusa, rastućim cijenama energije i populističkim smanjenjem poreza. Hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština.

“U ovom trenutku imamo samo zalihe benzina za jedan dan. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će najteži u našim životima”, rekao je Wickremesinghe, koji je prošle sedmice imenovan za premijera. Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u sljedećih nekoliko dana, dodao je.