Globus

Izvještaji s ratišta

Najžešće borbe u Donjecku, Rusi zbog poraza na ratištima gađaju naseljena područja

17/05/2022
Foto: Twitter

"U nadolazećim sedmicama Rusija će se vjerovatno nastaviti uvelike oslanjati na masovne topovske napade dok pokušava vratiti zamah u svom napredovanju u Donbasu"

Ukrajinski glavni štab navodi kako Rusija vodi glavne borbe u regiji Donjeck, tvrdeći da su ukrajinske snage odbile 11 napada na Donjeck i Luhansk u posljednja 24 sata.

Ukrajinci navode da su uništili pet tenkova, jedan raketni sistem, šest topničkih sistema i 12 borbenih oklopnih vozila.

Također se navodi da su ruski avioni uništili civilnu i vojnu infrastrukturu u istočnoj operativnoj zoni i industrijske objekte duboko u Ukrajini, ali više detalja nije poznato.

Navodi se da su u Harkivu, gdje su ukrajinske snage navodno vratile ruske snage na rusku granicu, glavni napori Rusa usredotočeni na održavanje položaja i sprječavanje napredovanja ukrajinskih trupa.

Britanija: Rusi bombardiraju naseljena područja

Razmjere štete koju su ostavile ruske trupe sjeverno od Kijeva oslikavaju koliko je ruska vojska spremna koristiti topništvo nad naseljenim područjima, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

Dodaju da će se Moskva vjerovatno više oslanjati na topništvo u Donbasu u nadolazećim sedmicama.

“U regiji Černihiv, sjeverno od Kijeva, procjenjuje se da je oko 3500 zgrada uništeno ili oštećeno tokom ruskog napredovanja prema glavnom gradu Ukrajine. Oko 80 posto štete pričinjeno je na stambenim zgradama. Ovo pokazuje koliko je Rusija spremna koristiti topništvo u naseljenim područjima”, pišu Britanci.

“Rusija je vjerovatno pribjegla sve većem oslanjanju na neselektivno topnovsko bombardiranje zbog ograničene sposobnosti ostvarivanja ciljeva i nespremnosti da riskira leteći borbenim avionima rutinski izvan vlastite crte bojišnice. U nadolazećim sedmicama Rusija će se vjerovatno nastaviti uvelike oslanjati na masovne topovske napade dok pokušava vratiti zamah u svom napredovanju u Donbasu”, dodaje se u izvještaju.

Ruski napad nedaleko od Lavova

Rusi su raketirali vojnu bazu kod Lavova, 15 kilometara od granice Ukrajine s Poljskom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.