kažu da je situacija komplikovana

Hoće li biti rekonstrukcije Vlade SBK-a: Samo da ne napravimo neki “kuršlus”

vlada sbk

Lendo i Domić složili su se kako priča o eventualnoj rekonstrukciji vlade i dosadašnji sastanci između predstavnika kantonalnih odbora SDA, SBB-a i DF-a, ne utječu na rad aktuelne Vlade SBK-a

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo (SDA) izjavio je da još nije poznato hoće li doći do rekonstrukcije Vlade SBK sukladno postignutom dogovoru o koaliciji SDA, DF-a i SBB-a na svim nivoima.

Na pitanje novinara o eventualnom preslagivanju kantonalne vlade, koju trenutno čine SDA i HDZ BiH, Lendo je podsjetio da je u SBK-u procedura konstituiranja vlade vrlo složena.

– Za to je potreban konsenzus svih. Vidjet ćemo u dogovorima i razgovorima kako, na koji način i šta se može, da ne napravimo neki “kuršlus”. Sporazum na nivou države je jako dobar, ali vidjet ćemo njegovu provedivost kroz Vladu Federacije BiH, kroz vlade kantona koje nisu uspostavljene i onda ćemo vidjeti šta je najbolja mogućnost. To su stvari pregovora – dodao je Lendo.

Na isto pitanje ministar obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) odgovorio je kako se radi o “teškom političkom pitanju”.

– Mislim da su se te rekonstrukcije vlade na ovim prostorima događale samo direktnom intervencijom visokog predstavnika. Koliko se sjećam, otkad postoji ovaj kanton takvo nešto se nije dogodilo. Zbog naših kompleksnih odnosa bilo bi potrebno 20 ruku u Skupštini, odnosno dvije trećine. Drugo, od Jajca do Kiseljaka vlast čine SDA i HDZ, sad je li realno da neko to izbriše i od 2020. pravi neku novu kompoziciju? Vidite da ni u Sarajevu to ne ide kako je zamišljeno – kazao je Domić novinarima.

Lendo i Domić složili su se kako priča o eventualnoj rekonstrukciji vlade i dosadašnji sastanci između predstavnika kantonalnih odbora SDA, SBB-a i DF-a, ne utječu na rad aktuelne Vlade SBK-a.