Crna hronika

brčko

Optužen za korupciju: Ćazim prilikom dodjele stanova tražio novac

17/01/2020

Optužen zbog korupcije pri dodjeli stanova u Brčkom

Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva Distrikta protiv Ćazima Salihovića (53), člana povjerenstva za stambeno zbrinjavanja Roma u tom gradu, zbog sumnje da je od korisnika stanova u namjenski izgrađenoj zgradi u naselju Novo Brčko, zahtijevao i primio novac.

Salihović je optužen da je sudjelujući u radu povjerenstva kao predstavnik udruženja “Romi na djelu”, nakon donošenja preliminarne rang liste socijalno najugroženijih porodica za stambeno zbrinjavanje, od korisnika ili njihovih srodnika zahtijevao novčanu protuuslugu, priopćilo je u Tužiteljstvo Distrikta.

On se tereti da je, pronalazeći ih na njihovim adresama ili pozivajući ih da se vide, od osam osoba zatražio protuuslugu u vidu predaje novca, uglavnom u određenim iznosima.

Stavlja mu se na teret da je nakon što ga je najprije odbio B.E., nastavio od drugih korisnika i članova njihovih porodica uzimati iznose od pedeset, dvije stotine, pa čak i do hiljadu maraka, koji su mu u nekoliko slučajeva višekratno isplaćivani.

Za kazneno djelo primanja dara i drugih oblika koristi, za što se Salihović tereti, propisana je zatvorska kazna u trajanju od jedne do deset godina, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.