Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savremeni ručnim uređaji

MUP RS dobio deset uređaja za detekciju droga kod učesnika u saobraćaju

uredjaj za detekciju droge

Uređaje koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva opojnih droga donirala je Agencija za bezbjednost saobraćaja RS

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske uručili su danas predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS deset najsavremenijih uređaja – analizatora za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu kod vozača i drugih učesnika u saobraćaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Agencije za bezbjednost saobraćaja, riječ je o savremenim prenosivim ručnim uređajima, koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača.

Novica Krunić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, istakao je da vožnja pod dejstvom opojnih droga i psihoaktivnih lijekova, posebno u kombinaciji s alkoholom, povećava rizik od nastajanja saobraćajnih nezgoda.

Krunić je rekao da se na ovaj način RS izdvojio kao pravi u regionu, koji je obezbjedio preduslove za praćenje indikatora koji se odnose na ovaj problem, a koji su definisani Metodologijom za mjerenje i praćenje indikatora bezbjednosti saobraćaja na putevima RS.

Agencija za bezbjednost saobraćaja RS ranije je MUP-u donirala 44 uređaja za detekciju alkohola u organizmu, čime su stvoreni preduslovi za sveobuhvatnu i jednostavnu kontrolu najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju.

Uređaji za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH kao dio preventive za realizaciju projekata unapređenja bezbjednosti saobraćaja.