Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Hoće li biti zahlađenja i “normalnih” temperatura za ovo doba godine?

Izvor: BHmeteo

Nastavlja se toplo vrijeme i ove sedmice, a ovogodišnji oktobar juriša ka tome da bude najtopliji oktobar ikad u našim krajevima, javlja BHmeteo.

Trenutne šanse za neko konkretnije zahlađenje do kraja ovog mjeseca su ravne nuli. Nakon blažeg pada temperature, od utorka novi val južine uz padavine.

U utorak će biti pretežno oblačno i tokom većeg dijela dana uglavnom suho vrijeme. Krajem dana, u večernjim satima, te u noći na srijedu bi postepeno pristizale padavine sa zapada.

Od večernjih sati utorka i tokom noći na srijedu moguće da će kiša i pljuskovi postepeno zahvatiti veći dio zemlje. Više padavina izgledno u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Uz pljuskove lokalno moguća grmljavina.

U srijedu nastavak pretežno oblačnog vremena uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom. Više padavina izgledno u Hercegovini i na zapadu Bosne.

Od poslijepodnevnih sati utorka postepeno jačanje južnog vjetra pa bi tako u večernjim satima i u noći na srijeduponovo zapuhao umjeren do lokalno na udare jak jugo.

U utorak i srijedu porast temperatura uz novu južinu pa će dnevni maksimumi iznositi 21 do 26, lokalno do 28°C. Jutra relativno topla za ovo doba godine.

Toplo do kraja mjeseca

Što se tiče vremena do kraja mjeseca, toplina se nastavlja. Temperature ostaju iznad prosjeka za ovo doba godine uz česte južine, odnosno dominantna južna visinska strujanja. Uz južinu pristizaće nam i dosta vlažnog vazduha sa mediterana što znači nastavak promjenjivog vremena uz povremene padavine.

Kiša i lokalno pljuskovi sa grmljavinom uz izmjenu sa sunčanim i suhim periodima krojiće vremenske prilike do kraja mjeseca.

U takvim okolnostima najviše padavina a i tmurnog vremena očekuje navjetrenu stranu Dinarida, pojas Hercegovine i zapadne Bosne.