Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zakon ulazi u proceduru

Hoće li donirana hrana biti oslobođena PDV-a? Stav Parlamenta se još čeka

pijaca hrana
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ilustracija

Uprava za indirektno oporezivanje BiH podržava prijedlog da se ukine PDV u iznosu od 17 posto na doniranu hranu u Bosni i Hercegovini

Doniranje hrane javnim kuhinjama nije oslobođeno od plaćanja PDV-a. Novim zakonom o PDV-u to bi trebalo biti izmijenjeno. O tome se do sada, samo govorilo. Kakva je sudbina prijedloga za ukidanje PDV-a na doniranu hranu?

Šef Kluba zastupnika SDP-а BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović koji radi i na prikupljanju potpisa, pozvao je kolege zastupnike da potpišu prijedlog i budu predlagači dopuna Zakona o PDV-u kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu, javlja BHRT.

“Došao je trenutak”

– Ovo je prvi put da ovaj zakon ulazi u proceduru na ovaj način, dosta se o ovome govorilo ranije, smatram da je došao trenutak da sve razlike svoje ostavimo sa strane i da se okupimo oko nečega što je zajednički interes svih nas u BiH, a to je, prije svega, da pomognemo ljudima u stanju potrebe, kaže šef Kluba poslanika SDP-a BiH u PSBiH Saša Magazinović.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH podržava prijedlog da se ukine PDV u iznosu od 17 posto na doniranu hranu u Bosni i Hercegovini.

– UIO je u prethodnom periodu održala niz sastanaka sa predstavnicima određenih organizacija koje imaju javne kuhinje i podržavaju javne kuhinje. U tom kontekstu, UIO u potpunosti podržava inicijativu, navodi Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

I za javne kuhinje, bilo bi od velikog značaja ukidanje plaćanja PDV-a na doniranu hranu.

Puno je siromašnih

– Stvarno ima puno siromašnih, bolje da se podijeli kuhinjama nego da se uništava. Ljudi koji imaju tu hranu, do isteka roka oni moraju platiti i uništenje hrane. Bolje da se do isteka roka 15-20 dana podijeli kuhinjama, kuhinja će to iskoristiti na adekvatan način, mišljenja je upravnik Narodne kuhinje Stari grad Sarajevo Amir Radeljaš.

Sagovornici BHRT-a se nadaju da će svi konačno prepoznati inicijativu za ukidanjem PDV-a na doniranu hranu. Ranije, ova tema kod političara izazivala je brojne rasprave, ali građani nisu dobili epilog.