Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Vijeća ministara

Maske, rukavice, odijela i testove koji su stigli prije dvije godine dijele tek sada!

Zaštitne maske
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zaštitne maske

Zdravstvene ustanove u BiH kupuju i to s našim novcem zaštitnu opremu, a nadležne institucije još nisu podijelile rukavice, maske, zaštitna odijela, testove…, koje smo dobili tokom 2021. godine i koje stoje po raznoraznim skladištima, saznaje Fokus

Tragom informacije objavljene nedavno u Službenom listu BiH da je Vijeće ministara na sjednici održanoj 16. marta ove godine, a na prijedlog Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, donijelo odluku o raspodjeli pomoći iz Poljske, a koja se odnosi na zaštitnu opremu poput maski, zaštitnih odijela, rukavica, pitali smo u Ministarstvu sigurnosti kada je navedena pomoć stigla u BiH.

Iz tog ministarstva su nam odgovorili da je ”međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanje pojave korona virusa COVID-19” stigla iz Poljske u Bosnu i Hercegovinu u dva dijela i to prvi dio u aprilu 2021. godine, te drugi u maju iste te godine.

Čekalo se dvije godine

Znači, pune dvije godine bile su potrebne Vijeću ministara BiH da donese odluku o raspodjeli ove pomoći koja je stigla u jeku najvećeg vala epidemije korona virusa 2021. godine kada su zdravstvene ustanove u našoj zemlji imale potrebu za dodatnim količinama zaštitne opreme i sredstava.

Službeni glasnik; Foto: Screenshot
Službeni glasnik; Foto: Screenshot
Službeni glasnik; Foto: Screenshot
Službeni glasnik; Foto: Screenshot

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za Fokus kažu da su u skladu sa dogovorom sa entitetskim upravama civilne zaštite izvršili skladištenje ove opreme do donošenja Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o raspodjeli, a da su zato što odluka nije ranije donesena krive blokade u radu Vijeća ministara.

– Ministarstvo sigurnosti BiH je blagovremeno uputilo Odluku prema Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH sa ciljem uvrštavanja iste na dnevni red jedne od sjednica Vijeća ministara. Međutim, uslijed blokade rada Vijeća ministara BiH u tom periodu, ista nije bila razmatrana na sjednici Vijeća ministara BiH. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeće ministara BiH je tek na 6. sjednici održanoj 16 .marta 2023. godine usvojilo Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima. Trenutno Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa entitetskim upravama civilne zaštite i Brčko Distriktom BiH (Federalna uprava civilne zaštite FBiH, Republička uprava civilne zaštite RS-a i Odjel za javnu bezbjednost Vlade BD BiH) provodi aktivnosti raspodjele gore navedene opreme, naveli su za Fokus iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Sve stalo zbog blokada

Međutim, blokade u radu bivšeg saziva Vijeća ministara BiH, kojih povremeno proteklih dvije godine zbog kadrova SNSD-a uistinu jeste bilo, ne mogu biti opravdanje zato što se pomoć pristigla tokom pandemije nije odavno raspodijelila. Naročito ako se ima u vidu da je, a prema podacima dostupnim na internetskoj stranici Vijeća ministara BiH tokom 2021. i 2022. godine to isto Vijeće ministara donijelo desetine drugih odluka.

Sramotno je i da se s našim novcem tokom protekle dvije godine kupovala zaštitna medicinska oprema I sredstva, a da je samo u kontingentu pomoći iz Poljske ostalo neraspodijeljeno 30 hiljada komada zaštitnih maski, 20 hiljada komada zaštitnih rukavica, hiljadu komada antigenskih testova i čak 20.016 komada zaštitnih odijela.

Stotine tona pomoći

Inače, tokom 2020. i 2021. godine u BiH je stiglo stotine tona pomoći za borbu protiv pandemije korona virusa, ali u BiH nema jedinstvenog registra niti o pristigloj, niti podijeljenoj pomoći. Ne treba zaboraviti ni da većina građana nijednu masku, a kojih je u zemlju kao pomoć pristiglo više od 10 miliona nisu dobili besplatno, nego su ih kupovali.

Ne zna se koliko je još u skladištima neraspodijeljene pomoći, a odgovore na ta pitanja čekamo od nadležnih institucija.