ukrajinci tvrde

“Traže oružje širom svijeta”: Rusi više nisu sposobni za velike ofanzive

Foto: Twitter
Uništeni ruski tenk

Glasnogovornik je ustvrdio da se cilj ruskih raketnih napada promijenio, a njihov intenzitet je oslabio od zime kad su ruske snage redovito napadale ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Ukrajinski vojni obavještajci tvrde da ruske snage u toj zemlji više nisu sposobne za velike ofanzivne akcije te su dobrim dijelom posvećene obrani. Ono za što Moskva još ima kapaciteta je održavanje aktualnog intenziteta raketnih napada, dodali su.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov je sinoć u razgovoru za ukrajinsku televiziju rekao da su, kad se govori o “dužini cijelog ratišta”, ruske snage “u defanzivi” te su bez resursa koji bi im omogućil “ponavljanje velikih ofanzivnih operacija”.

“Cijelo ovo vrijeme se pripremaju za odbranu i to je važan faktor koje ukrajinsko zapovjedništvo shvaća vrlo ozbiljno kad se priprema za deokupaciju ukrajinskog teritorija”, dodao je Jusov.

“Traže oružje širom svijeta”

Glasnogovornik je ustvrdio da se cilj ruskih raketnih napada promijenio, a njihov intenzitet je oslabio od zime kad su ruske snage redovito napadale ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Dodao je kako ruske snage pate od nedostataka nekih vrsta projektila kao što je Kalibr.

“Aktivno traže načine kako bi to kompenzirali. traže oružje širom svijeta. Zasad nisu bili jako uspješni”, rekao je Jusov, pa odao kako su usprkos tome ruske snage “sposobne održati intenzitet raketnih napada, barem zasad”.

Procjenjuje da Rusi imaju velike zalihe raketa tipa S-300, koje mogu napraviti veliku štetu. Radi se o raketama koje su dizajnirane kao protuzračno oružje ali Rusi ih redovito koriste za napade na kopnene ciljeve, prenosi Index.