Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra izbor predsjednika

Hoće li na čelo CIK-a doći Rogić ili Bakalar?

cik_zgrada03 (1)

Dok Rogića smatraju bliskim HDZ-u BiH, Bakalar je već svrstan „u redove“ DF-a, jer je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i predsjednika DF-a

S. Degirmendžić

U Sarajevu će sutra biti održana sjednica Centralne izborne komisije BiH na kojoj će se izvršiti izbor predsjednika CIK-a BiH koji će tu funkciju obavljati narednih 21 mjesec.

Inače, prema odredbama Izbornog zakona BiH jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavlja funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina, u trajanju od 21 mjesec.

Budući predsjednik CIK-a BiH birat će se između članova CIK-a BiH iz reda hrvatskog naroda.

Iako iz Komisije to nisu saopćili, jasno je da se izbor može vršiti između dva člana . I to Vlade Rogića i Željka Bakalara.

Dok Rogića smatraju bliskim HDZ-u BiH, Bakalar je već svrstan “u redove” DF-a, jer je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i predsjednika DF-a.

I dok jedni smatraju da s obzirom na novi odnos snaga u CIK-u u kojem od njih sedam, dominiraju članovi koji se vežu za politiku SDA, SDS-a, PDP-a i DF-a, Rogić nema šanse i da je izvjesniji izbor Bakalara na čelo Komisije.

S druge strane, ima i onih koji misle da će ipak biti izabran Rogić i da prvenstveno SDA na taj način želi barem djelomično amortizirati nesuglasice nastale s HDZ-om nakon izbora novih članova CIK-a u martu, a koje su izvršili bez konsultacija i učešća HDZ-a iako su koalicioni partneri.

No, dileme u vezi s ovim izborom bit će razriješene već sutra, a činjenica je ko god bude izabran od dvojice kandidata to neće promijeniti trenutni odnos snaga u Komisiji.

Aktuelna predsjednica Komisije Vanja Bjelica-Prutina na toj poziciji bila je tek oko tri mjeseca jer je u vrijeme kada je ona izabrana za članicu CIK-a iz reda srpskog naroda 11. marta ove godine njen prethodnik iz reda srpskog naroda Branko Petrić do tada „potrošio“ skoro sav mandat na čelu CIK-a.