Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Zatražena zabrana kontaktiranja Zolaka sa svjedocima

Banja Luka: SIPA pretresa prostorije Agencije za lijekove i medicinska sredstva
Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Tužilaštvo BiH zastupa tezu da su ponudili osnov sumnje da je Zolak iskoristio i prekoračio svoje ovlasti kada je firmi “FH Srebrena malina” iz Agencije izdato rješenje za uvoz i prometovanje medicinskom opremom koje se u ovom slučaju odnosilo na uvoz 100 respiratora

S. Degirmendžić

Tužilaštvo BiH na današnjem ročištu u predmetu “Fadil Novalić i drugi” zatražilo je da se odrede mjere zabrane za Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ,a koji od prošle sedmice ima status osumnjičenog u istrazi u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine za potrebe Federacije BiH.

Naime, Tužilaštvo BiH traži da se Zolaku izrekne mjera zabrane sastajanja s osumnjičenima i svjedocima u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u trajanju od mjesec dana.

Tužilac Mirza Hukeljić u obrazloženju prijedloga pred sutkinjom Tatjanom Kosović kazao je da bi istražne radnje i saslušanje svjedoka u odnosu na Zolaka, mogu završiti u tom roku, a zabrana se odnosi na kontakte i susrete Zolaka s uposlenicima Agencije.

Tužilaštvo BiH smatra da postoji osnov sumnje da je Zolak iskoristio i prekoračio svoje ovlasti kada je firmi “FH Srebrena malina” iz Agencije izdato rješenje za uvoz i prometovanje medicinskom opremom koje se u ovom slučaju odnosilo na uvoz 100 respiratora.

Tužiteljima su posebno sumnjive okolnosti pod kojima je ovoj firmi izdata saglasnost za uvoz, jer je ugovor o nabavci respiratora potpisan 3. aprila ove godine, a zahtjev je “FH Srebrena malina” podnijela tek nakon 25. aprila,kada su respiratori stigli u BiH

U svom zahtjevu za donošenje mjera zabrane Tužilaštvo BiH pored toga što je navelo da “FH Srebrena malina” nije bila upisana u registar veleprometnika medicinskom opremom, istaknulo je i to da firma “FH Srebrena malina” nije imla stručni kadar neophodan za provođenje procedura pri uvozu medicinske opreme, kao ni adekvatno skladište za tu medicinsku robu.

Odbrana Aleksandra Zolaka pobija navode Tužilaštva BiH i tvrdi da su neosnovani, a advokatica Senka Nožica je kazala da je bila neophodna hitnost zbog tadašnje epidemiološke situacije i kako je kazala zaštite zdravlja i života stanovništva.

O zahtjevu Tužilaštva, Sud BiH trebao bi se očitovati u roku od 24 sata.

Podsjećamo, u istrazi o nabavci 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta , a za koje je Tužilaštvo BiH ustvrdilo da nisu namijenjeni za jedinice intenzivne njege, osumnjičeni su i Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”.

Inače, iako se tokom dosadašnje istrage o nabavci respiratora uglavnom odbrana osumnjičenih poziva na dramatičnost situacije u aprilu i nedostatku respiratora, podsjećamo da je u to vrijeme u zdravstvenim ustanovama u FBiH bilo na raspolaganju oko 200 respiratora, od kojih se u to vrijeme koristilo njih oko 40.