Hoće li, nakon premijerove, otkaz dati i kćerka ministrice financija?

jelka milicevic

Poneka kriva Drina ipak se može ispraviti. Kad naoštri zube, javnost nešto može da postigne, pokazala je odluka porodice Novalić, odnosno njegove kćerke Ade, koja je dala otkaz u Financijsko-informatičkoj agenciji FBiH.

Nakon pritiska javnosti, koji je urodio plodom i natjerao Novaliće da priznaju kako je bilo sramno Adino zapošljavanje u pomenutoj agenciji, javnost reaguje po dva poznata principa:

  1. Onome ko prizna, pola se prašta
  2. Onome ko prizna, pola se doda

Svejedno koja vrsta komentara ima prevagu, ovo je krupan dan za našu depresivnu javnost, koja je izgubila vjeru u svoju moć. Eto, nije svaka povika uzaludna, nekad urodi i potrebnim rezultatom. Ohrabrenje je to za ubuduće.

Nakon SDA-ovca Novalića, biće vrlo zanimljivo kako će reagovati Jelka Milićević (HDZ), ministrica financija u njegovoj vladi. Njen grijeh je još veći. Uprkos odluci Vlade FBiH, u kojoj ona sjedi, da se zabrani zapošljavanja u javnim preduzećima i federalnoj administraciji, njena kćerka primljena je, u aprilu, u stalni radni odnos u Agenciju za vodno područje Jadranskog mora. Nepotizam i bezakonje – očigledni.

Sudeći po današnjoj reakciji rukovodstva pomenute agencije, koje tvrdi da je kćerka ministrice primljena apsolutno po zakonu, Milićevićka ne misli odustati, iako reagovanje agencije ne zvuči nimalo uvjerljivo. No, možda Jelku na pokajanje natjera reakcija premijera i njegove obitelji, koja je uslijedila nekoliko sati poslije.

Ako ništa drugo, eto Izetbegoviću i Čoviću razloga za još jedan šefovski sastanak. Novalić i Milićevićka njihovi su pijuni. Prvi je vjerovatno došao pameti nakon sugestije iz vrha svoje stranke, pa se možda preračuna i HDZ-ova ministrica finansija, ako joj to preporuči sam Čović koji je, inače, ovdašnji šampion u zbrinjavanju rodbine na državnim jaslama.