BiH

SDP će ga predložiti

Hoće li novi gradonačelnik Sarajeva biti Bogić Bogićević?

18/11/2020

Prema dogovoru "Četvorke", gradonačelnika Sarajeva predložit će SDP BiH, a prvi izbor ove stranke je Bogić Bogićević, kaže generalni sekretar Elvir Karajbić

Prema nepotpunim rezultatima lokalnih izbora, delegate u Gradskom vijeću Sarajeva birat će vijećnici “Četvorke”, odnosno Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NLB).

Prema dogovoru “Četvorke”, gradonačelnika Sarajeva predložit će SDP BiH, a prvi izbor ove stranke je Bogić Bogićević, kaže generalni sekretar Elvir Karajbić.

– Naš prvi izbor je Bogić Bogićević, a partneri iz “Četvorke” podržat će tu ljudsku gromadu. Bogićević je čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos očuvanju BiH i on je najprihvatljivije rješenje za sve naše građane. Bogić Bogićević zaslužuje da bude na čelu glavnog grada BiH, kaže Karajbić.

SDP-ovim prijedlogom za gradonačelnika Sarajeva zadovoljni su i partneri iz “Četvorke”.

– Svi dogovori ‘Četvorke’ su čvrsti, i mi se držimo dogovorenog. Ukoliko pozicija gradonačelnika prema SDP-ovom prijedlogu bude pripala Bogiću Bogićeviću, ja ću biti najsretniji čovjek na svijetu, kaže za BHRT predsjednik NS-a Predrag Kojović.

Politički analitičar Adnan Huskić vjeruje da je SDP napravio dobar izbor i da bi imenovanje Bogića Bogićevića bilo u skladu s multietničkim karakterom glavnog grada BiH.

– Činjenica da bismo, pored načelnika Općine Centar Sarajevo (Srđana Mandića) koji se nacionalno izjašnjava kao Srbin, mogli imati i gradonačelnika Sarajeva koji se, pretpostavljam, također izjašnjava kao Srbin, puno govori u prilog tezi da Sarajevo još uvijek ima tu nužnu multietničku komponentu u svom karakteru, kaže Huskić

“Bogićević je trn u oku svim nacionalistima”

Ako neko uživa široku podršku i popularnost među građanima Sarajeva, onda je to Bogić Bogićević, kaže za BHRT kolumnista Oslobođenja Gojko Berić.

– To bi bilo jedno od najboljih, ako ne i najbolje moguće rješenje u ovoj situaciji. Bogić Bogicević je trn u oku svim nacionalistima i upravo bi zato njegovo imenovanje predstavljalo još jedan udarac nacionalističkoj opciji koju neki ovdje pokušavaju uporno provesti i učiniti Sarajevo onakvim kakvo ono nikada nije bilo, kaže Berić.

Izbor Gradskog vijeća i gradonačelnika Sarajeva uslijedit će nakon potvrde konačnih rezultata lokalnih izbora i formiranja općinskih vijeća u četiri sarajevske općine koje čine Grad Sarajevo – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Taj proces bi, prema nekim procjenama, mogao biti završen početkom 2021. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.