nakon usvajanja budžeta

Hoće li penzioneri već u utorak dobiti povećane penzije od 11 posto?

Sarajevo: Umirovljenici danas pa sve do kraja tjedna mogu po svoje penzije
06.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prvi put nakon uvodjena restrikcija dozvoljen je izlazak osobama starijim od 65 godina. Odluka je donesena zbog podizanja penzija, zbog cega su stvorene velike guzve u gradu i ispred banaka. Osobe starije od 65 godine mogu se kretati od 8 do 12 sati, do kraja ovog tjedna. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Razvedravanje sumornih dana penzionera najavio je premijer Fadil Novalić, nakon usvajanja rekordnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine

Hoće li probleme penzionera riješiti povećanje od 11,1 posto koliko će prema najavi premijera Novalića dobiti već u utorak. Bolje išta nego ništa, reći će većina, ali moglo je i bolje.

Sa platom se nekako i živjelo. Platiš račune i kupiš ono osnovno. Sa penzijom, izvjesno je da će se prorijediti odlazak u kupovinu. Nakon završenog radnog vijeka, umjesto da se raduje penzionerskim danima, Mirsad Džanković strahuje koliku će penziju dobiti i kako će sa istom živjeti.

“Hljeb je otišao, otišle su životne namirnice 300% i sad će opet ići. Kako me nije strah, sestro draga kako me nije strah, šta ćeš sutra. Ja se nadam lijepoj penziji, ali…”, rekao nam je Džanković na upit o strahovima pred penzionerske dane.

Na neizvjesnost navikli su se oni koji već neko vrijeme imaju status penzionera. Iako iza sebe ima 37 godina radnog staža, Nijaza Nuhića minimalna penzija primorala je da i dalje radi.

“Hvala Bogu pa ima kuveta pa još pomalo radim na crno, a inače.. Pola cekera je 50 KM, sutra opet nema, eto tako ti je kod nas”, konstatuje.

Zbog velikog raskoraka između visine penzije i mjesečnih troškova, pomno se prate promjene u cijenama osnovnih životnih namirnica. Pa je tako, za manje od godinu dana, brašno skuplje za 40 pfeninga, ulje za 70, a riža za 80. I najskromniji ručak sve je teže obezbijediti.

Razvedravanje sumornih dana penzionera najavio je premijer Fadil Novalić, nakon usvajanja rekordnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Prva korist već sljedeće, od utorka računamo penzije, koje su, Parlament FBiH je naložio zaključkom, veće 11,1%. To je značajno povećanje”, rekao je Novalić, javlja N1.

Kako je ranije najavljeno, novo povećanje od oko pet posto, bi moglo uslijediti u aprilu ove godine.