Hoće li se ambasador Srbije izviniti Bošnjacima?

Stanimir Vukucevic3332

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo identifikovali su osobu koja je na ogradu na ulazu u Ambasadu Srbije u Sarajevu zalijepila plakat sa mrtvačkom glavom i natpisom “Četnici kostobacani”

Riječ je o izvesnom Dariju Lozančiću, koji je policiji priznao da je 14. februara zalijepio foliju na ulazu u zgradu Ambasade, pravdajući se da ima zdravstvenih problema, o čemu je policijskim službenicima predočilo ljekarsku dokumentaciju.

Inače, Darijo Lozančić, elektroinžinjer po zanimanju, od ranije je poznat policiji po sličnim incidentima u kojima je sudjelovao u trenucima povremenog nervnog rastrojstva.

Uvredljivi plakat je postavljen 14. februara, upravo na dan državnosti Srbije, pa je srbijanski ambasador u BiH, Stanimir Vukićević, promptno zaključio kako se spornim plakatom pokazuje raspoloženje “jednog dijela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose”, piše Slobodna Bosna.

Ambasador Vukičević je unaprijed odredio etničku pripadnost poremećenog uma a cijeli događaj smjestio je u politički kontekst.

“Niti smo šta radili, niti preduzimali, ni Ambasada, niti Srbija da bi se tako reagovalo. Razlog može da bude današnja proslava državnog praznika (Sretenje) i da se na taj način pokaže raspoloženje jednog dijela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose, koji želi incidente i ne želi normaliziciju odnosa između zemalja u regionu, prije svega između BiH i Srbije”, ocijenio je ambasador Vukićević.

Nakon njegove presude bez suda, uslijedila je neviđena lavina najgrubljih osuda “bošnjačkog radikalizma” iz Srbije i RS-a.

Ambasador Srbije Stanimir Vukučević, inače poznat po vrlo odmjerenim izjavama, najmanje što bi u ovom trenutku trebao učiniti jeste to da se javno izvini Bošnjacima koje je na pravdi Boga pribio na stub srama.