Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza "fokusa"

Hoće li sutra biti smijenjeno Vijeća ministara BiH?

Vijeće-ministara-BiH

Premda je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno izjavio da stranka na čijem je čelu nije zadovoljna ovim sazivom Vijeća ministara, ali da u ovom trenutku neće podržati smjenu, ostavio je otvorenu mogućnost da bi se to ipak moglo desiti u narednom periodu

Piše: Semira Degirmendžić

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu glasat će o inicijativi o smjeni Vijeća ministara BiH koju su podnijeli poslanici Naše stranke, SDP-a i Nezavisnog bloka. Sudeći prema najavama iz parlamentarne većine čiju okosnicu čine SDA, HDZ i SNSD, ovaj prijedlog neće dobiti podršku većine od 42 poslanika koliko ih je u tom domu. Međutim, još uvijek nije do kraja jasno hoće li SDA biti protiv ovog prijedloga ili će poslanici ove stranke biti suzdržani pri glasanju što je jedna od opcija o kojoj se govori otkako je i inicijativa pokrenuta u decembru prošle godine.

RAŠTIMANI TIM

Premda je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno izjavio da stranka na čijem je čelu nije zadovoljna ovim sazivom Vijeća ministara, ali da u ovom trenutku neće podržati smjenu, ostavio je otvorenu mogućnost da bi se to ipak moglo desiti u narednom periodu.

-Ukoliko bi Vijeće ministara nastavilo i dalje sa blokadama koje su obilježile 2020. godinu, onda bi o smjeni trebalo ozbiljno razmisliti sredinom 2021. godine, ali treba imati na umu da je to složeno pitanje koje bi podrazumijevalo i promjene u Domu naroda. SDA za sada neće podržati smjenu, ali ćemo ozbiljno razmotriti to pitanje sredinom 2021.- kazao je nedavno Izetbegović.

Na pisani upit Fokusa o tome da li će poslanici SDA sutra biti za ili protiv smjene Vijeća ministara BiH predsjedavajući Kluba poslanika SDA, Adil Osmanović nije odgovorio.

U SDP-u i Našoj stranci koji su inicirali smjenu Vijeća ministara BiH ostaju pri svom stavu. Saša Magazinović poslanik SDP-a za Fokus kaže da su brojni razlozi zbog kojih ovaj saziv državne vlade mora biti smijenjen.

-Prvo , nevjerovatno je da neki od nas zastupnika imaju više predloženih zakona od ministara u Vijeću ministara. Druga stvar Vijeće ministara je pokazalo da je vrlo nehomogen i raštiman tim i vođen na vrlo loš način pri upravljanju migrantskom krizom i krizom koju je izazvala pandemija Covid 19. I za mene su to dovoljni razlozi zbog kojih ovo Vijeće ministara treba biti smijenjeno, U Predstavničkom domu pretpostavljam da se može naći većina, ali u Domu naroda je izvjesno da je zbog tog doniranog mandata od strane SDA SNSD-u većina na strani SNSD i HDZ –a i mislim da će Vijeće ministara odbraniti SNSD i HDZ uz pomoć SDA koja im je omogućila da imaju tu većinu- ocjenjuje Magazinović.

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke i jedan od potpisnika inicijative za smjenu Vijeća ministara kaže za Fokus da će rezultati sutrašnjeg glasanja pokazati za što su stranke i njihovi poslanici opredijeljeni.

Damir Arnaut

-Glasanje o smjeni Vijeća ministara će pokazati koje stranke su za više zakona, za ispunjenje 14 kriterija Evropske komisije, za napredak prema EU, a koje štite jedne druge- kaže Arnaut.

Nenad Nešić, poslanik DNS-a i predsjednik te stranke koja je nedavno izašla iz koalicije s SNSD-om smatra da su brojni razlozi zbog kojih treba doći do smjene Vijeća ministara BiH i u izjavi za Fokus on ocjenjuje da za smjenu postoji većina.

-Ako gledate rezultate i kadrovska rješenja ovo je najlošije Vijeće ministara .Ja ne mogu da se sjetim kako se zove i kako izgleda većina ministara. Šta tek onda mogu da kažu građani. Šta su za godinu uradili u Vijeću ministara ni oni nisu u stanju sami da kažu i nemaju kapacitet da odgovore na ogromne izazove sa kojim se suočava BiH i zaslužuju da budu smijenjeni. Siguran sam da postoji ogromna većina za izglasavanje nepovjerenja kabinetu Zorana Tegeltija. Da li će se to desiti odnosno da li će s pristupiti proceduri opoziva, vidjet ćemo – kaže Nešić.

Đenan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu za Fokus kaže da ta stranka neće podržati inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH.

-SDP i Naša stranka su odbili DF da zajedno učestvujemo u Vijeću ministara BiH u mandatu 2018-2022, tako da ovo što sada predlažu je čisti politički populizam. Za razliku od imenovanja koje ide samo kroz Predstavnički dom, eventualna smjena VMBiH mora proći i kroz Dom naroda državnog parlamenta u kojem oni koji ovo iniciraju nemaju većinu- kaže Đonlagić.

Premda je evidentna činjenica da za inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH nema podrške u Domu naroda PSBiH, kao što je nema za većinu drugih prijedloga koji dolaze iz opozicije, ali i iz SDA i DF-a koji su s njima u koaliciji, jer SNSD i HDZ u Domu naroda od ukupno 15 delegata imaju njih osam , sve češće se u javnosti spominje opcija da može doći do raspuštanja Doma naroda.

Podsjećamo, Dom naroda može se raspustiti odlukom Predsjedništva BiH ili samog Doma, pod uslovom da je odluka Doma o raspuštanju donesena većinom koja uključuje većinu glasova delegata iz najmanje dva naroda, bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog.

Jasno je da u aktuelnom sazivu Doma naroda ovakva odluka o samoraspuštanju ne može biti donesena.

Ali Predsjedništvo BiH može donijeti odluku o raspuštanju Doma naroda PSBiH I to u slučajevima ukoliko dođe do promjene parlamentarne većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u klubovima hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U tom slučaju odluku o raspuštanju Doma naroda, kako je i navedeno u Poslovniku Predsjedništva BiH mogu donijeti dva člana, ukoliko je treći član kolektivnog šefa države primjerice protiv te odluke.

Faksimil Poslovnika o radu Predsjedništva BiH: Osim Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda i s ovim dokumentom jasno precizirano kad se može raspustiti Dom naroda PSBiH

Jasno je da u ovom trenutku Predsjedništvo ne može donijeti ovakvu odluku, jer za njeno donošenje nisu ispunjene pretpostavke. No, indikativna je najava poslanika DNS-a Nenada Nešića, koji za Fokus kaže da bi se u NSRS većina uskoro mogla promijeniti, te da DNS, SDS i PDP razgovoraju i s nekim poslanicima SNSD-a o prelasku u opoziciju.

Nenad Nešić

-Mislim da je promjena u NSRS izgledna i da će se desiti u narednom periodu od pola godine i da ova većina u NSRS ne može opstati jer je bilo očigledno da su mnogi u toj većini nezadovoljni i samim povlačenjem DNS-a iz vladajuće koalicije dali smo impuls promjenama koje su nužne i koje su potrebne RS-u . Nadam se da će i druge partije prije svega mislim na Socijalističku partiju, vrlo brzo istupiti iz većine. Koliko znam u ovom trenutku opozicione partije mislim na DNS, SDS i PDP razgovaraju s više poslanika iz redova SNSD-a koji su nezadovoljni sa stanjem u RS-u , prvenstveno mislimo na ekonomske prilike i koji vide da su promjene nužne- kaže Nešić.

USTUPCI KADROVSKE PRIRODE

On smatra i da je nelogično da Dom naroda ne potvrđuje izbor Vijeća ministara, a da se pita za njegovu smjenu.

-To je nešto na čemu moramo raditi u narednom periodu. I utvrditi poslovnikom da Dom naroda ili i da potvrđuje ili da ne bude pitan oko smjene odnosno razrješenja Vijeća ministara. U ovom trenutku to je veoma osjetljivo pitanje kojem treba pristupati s jednom dozom opreznosti i ipak voditi računa o strukturi BiH kao jednoj složenoj državi – smatra Nešić.

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke pojašnjava da promjena uloge Doma naroda u smjeni Vijeća ministara podrazumijeva i izmjenu zakona. No, ocjenjuje da SDA mogućnost raspuštanja Doma naroda koristi samo za trgovinu s SNSD-om,a ne kao potencijalno ispravljanje greške koju je sama napravila dajući u NSRS podršku četvrtom SNSD-ovom delegatu.

-Smjena Vijeća ministara je regulisana Zakonom o Vijeću ministara, ne samo Poslovnikom. Da bi se izbjegla uloga Doma naroda u smjeni, potrebno je promijeniti taj zakon, a to nije moguće dok god Dodik i Čović tamo imaju kontrolni paket – po 4 delegata – koji im je SDA dala.Raspuštanje Doma naroda bi bio način da se ta greška ispravi, ali sama činjenica da je SDA najavila da sada neće glasati za smjenu Vijeća ministara pokazuje da oni ove mogućnosti samo koriste kao prijetnje prema Dodiku i Čoviću ne bi li ishodili neke ustupke kadrovske prirode- kaže Arnaut.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a , na pitanje da li ukoliko dođe do promjene većine u NSRS, Predsjedništvo BiH treba raspustiti Dom naroda PSBiH, kaže da je to prije svega politička odluka .

Saša Magazinović

-I odluka koja nosi odgovornost za njene eventualne posljedice. Smatram da treba donositi hrabre odluke ali je u svakom slučaju odgovornost na Predsjedništvu BiH. Ne znam koliko je izvjesno da dođe do promjene većine u NSRS i ne znam šta Predsjedništvo razamišlja o tome, ali onda se postavlja pitanje ko je većina u Domu naroda Parlamenta FBiH jer je to od sjednice do sjednice vrlo nejasno- kaže Magazinović.

S druge strane Đenan Džonlagić, poslanik DF-a skeptičan je u pogledu promjena većina i u FBiH i u RS-u.

-Ne vjerujem u priču promjene parlamentarnih većina u NSRS i Domu naroda PFBiH, jer oni koji bi trebali da to urade, pogotovo u FBiH, su majstori posmatranja politike sa tribina i pljuvanja drugih, a nikako preuzimanja odgovornosti za nivo vlasti iznad onoga što nazivamo kantonalna vlada- navodi Đonlagić.

Evidentno je da u ovom trenutku smjena Vijeća ministara BiH nije moguća. No, isto tako jasno je da se prvi put od Dejtona u BiH otvorila priča o raspuštanju Doma naroda PSBiH i korjenitim promjenama o ulozi ovog doma pri smjeni Vijeća ministara. Ali, za sada se opcija raspuštanja Doma očigledno ne posmatra kroz prizmu deblokada važnih procesa za čitavu zemlju, nego za uskostranačke interese .

Inače, sutrašnji dan u Predstavničkom domu bit će buran i zbog zahtjeva za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako su naveli poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), SDP-a, Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i NB-a, nezakonitog organiziranja igara na sreću,

Kako je za Fokus potvrdio Nenad Nešić, on će danas s predsjednicima SDS-a i PDP-a Mirkom Šarovićem I Branislavom Borenovićem zauzeti i jedinstven stav o tome hoće li sutra predložiti smjenu nebojše Radmanovića (SNSD) iz Kolegija Predstavničkog doma što će ,ukoliko do toga dođe, dodatno “zapaliti” političku scenu u BiH.

Nažalost, ukoliko se sve ove inicijative završe samo na pokušajima bit će to samo dodatno gubljenje vremena u zemlji koja vapi za rješavanjem brojnih problema i koji poput migrantske krize ili problema s nabavkom vakcina ne mogu čekati.