Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li Vlada FBiH sebi izgraditi zgradu?

Vlada fbih zgrada

Vlada preseljava u zgradu Energoinvesta u Sarajevu – izjavio je u siječnju federalni premijer Fadil Novalić.

Sve se činilo da je to gotova stvar i da je samo pitanje dana kada će Vlada iseliti iz zgrade u sarajevskoj Alipašinoj ulici čiji je vlasnik SDP. Međutim, došlo je do naglog preokreta i nova adresa Vlade još je nepoznata, a konačna odluka mogla bi biti donesena za dva mjeseca.

Potraga za investitorom

Na prošlom zasjedanju Vlade, Radna grupa zadužena za rješavanje smještaja federalnih ministarstva u Sarajevu podnijela je izvještaj i zaključeno je da se ispitaju i neke nove kombinacije. Kako saznajemo, preseljenje u zgradu kompanije Energoinvest čiji je vlasnik Vlada došlo je u pitanje, a jedan od razloga je što je taj objekt pod hipotekom u vrijednosti od 75 miliona maraka!

Ukoliko hipoteka bude aktivirana, a po svoj prilici će do toga doći, zasigurno bi se promijenio dogovor Vlade i Energoinvesta pa bi se posao morao završiti pod nekim drugim uvjetima. Bitan je i podatak da je kompanija Energoinvest iznimno zadužena ne samo zbog hipoteke nad zgradom neko i na druge načine.

Prema nekim informacijama, analize su pokazale da bi u adaptaciju zgrade Energoivesta bilo potrebno oko šest miliona maraka i ta suma ne bi bila uračunata u zakupninu pa sve računice pokazuju da bi to bilo neisplativo.

Zbog toga se sada raspravlja i o drugim varijantama, a dvije su u vrhu. Prva je da Vlada iznajmi sedam spratova u Energoinvestu i da za njih plaća najam. Ostali spratovi i uopće poslovni prostori u zgradi su izdati pod zakup zbog čega otpada preseljenje u cijelu zgradu koja oko 20.000 kvadratnih metara. Namjera je, inače, da sva ministarstva i druge federalne institucije čije je sjedište u Sarajevu budu smještene u jednoj zgradi.

Milioni za zakupnine

Posebno je zanimljiva druga varijanta – da Vlada izgradi za sebe novu zgradu u Sarajevu. Prošlog petka donesena je odluka da se prikupe neobavezujuće javne ponude „ koje će kroz najam, kupovinu ili izgradnju nove zgrade zadovoljiti potrebe za smještaj federalnih institucija, a potrebno je oko 19.000 kvadratnih metara“. Iza ovoga zapravo stoji pokušaj da se nađe investitor koji bi u Sarajevu izgradio namjensku zgradu za Vladu Federacije i ona bi je preko plaćanja zakupa otplatila u roku od deset godina. Uz zgradu mora biti i veliki parking.

U zgradi SDP-a u Alipašinoj ulici smješten je ured premijera i nekoliko ministarstava, a mnoge federalne institucije nalaze se u različitim dijelovima Sarajeva. Inače, za zakup poslovnih prostora u Sarajevu i Mostaru Vlada godišnje plaća 4,3 miliona maraka, a od toga nešto manje od 500.000 maraka svake godine isplaćuje SDP-u za zakup zgrade površine 4.296 kvadratnih metara koju je počela koristiti odmah nakon rata.

Neke ranije računice su pokazale da bi preseljenjem u zgradu Energoivesta što je sada pod velikim upitnikom i adaptacijom zgrade Privredne banke Sarajevo u Mostaru gdje bi bile smještene federalne institucije u tom gradu, Vlada godišnje uštedjela oko tri miliona maraka.