Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Željeznica RS-a uzvikuju “lopovi, lopovi”, Banjalučani ih bodre sirenama

BiH

Бањалука – протестна шетња – ЖРС
Foto: Srna

Radnici Željeznica RS-a danas su uz uzvike “Lopovi” i “Ostavke”, te žvižduke, prošli ispred zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci.

Protestnu šetnju do Parka “Mladen Stojanović” nakratko su zaustavili ispred zgrade izvršne vlasti RS-a, posebno izražavajući nezadovoljstvo radom resornog ministra Neđe Trninića.

“Neđo, napolje“, „Ministre, gdje su naše plaće“, „Neđo, lopove“, samo su neki od uzvika koje su skandirali radnici Željeznica, u čjim je prvim redovima, uz predstvanike šest sindikata Željeznica RS-a bila i predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Iako je jedan broj željezničara sjeo na asfalt uz zgradu Vlade RS-a, morali su nastaviti protestnu šetnju, budući da po zakonu nije dozvoljeno protestovanje ispred institucija RS-a.

Svje nezadovoljstvo dozvoljeno im je da izraze u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“, gdje odjekuje pjesma „Pada vlada“, “Sistem te laže”, “Al Capone”…

Kao i na protestima prije 13 dana u Doboju traže isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda i smjenu generalnog direktora Dragana Savanovića.

Na putu prema Trgu Krajine, učesnike protesta su pozdravljali Banjalučani, trubeći sirenama iz automobila.

Iz sindikata ovog javnog preduzeća najavili su da će se radniku Željeznica Čedomiru Kneževiću iz Prijedora u štrajku glađu pridružiti još jedan broj njegovih kolega.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin izjavio je jučer Feni da su zahtjevi sindikalaca isti, kao i na nedavnim protestima u Doboju, jer, kako ističe, uprava i resorno ministarstvo ništa nisu uradili na njihovom ispunjenju.

Ni nedavni sastanak s menadžmentom tog javnog preduzeća, koje grca u gubicima, kako kaže, ništa nije promijenio, jer nadležni tvrde da preduzeće nema finansijskih sredstava da isplati radnicima naknade za 13 toplih obroka, te 14 naknada za prijevoz.

Radnici Željeznica RS-a će nakon okupjanja na glavnom trgu u Banjoj Luci krenuti u protestnu šetnju kraj zgrade Vlade RS-a do Parka „Mladen Stojanović“.

Za upravu i resornog ministra protesti željezničara nisu opravdani, a najavljuju da će dio problema biti riješen kroz reorganizaciju preduzeća za koju očekuju kreditnu podršku Svjetske banke.

Radniku  koji štrajkuje glađu pružena hitna medicinska pomoć

Na proteste radnika Željeznica RS-a danas je u Banjoj Luci došao i Čedomir Knežević iz Prijedora, koji već sedam dana štrajkuje glađu.

Knežević, vidno iscrpljen, osjetio je ozbiljnije zdravstvene probleme. Na poziv njegovih kolega stigla je ekipa Hitne pomoći koja je intervenisala i on je tom prilikom medicinski zbrinut.

Knežević, dugogodišnji radnik Željeznica RS-a, insistira da mu se isplati oko sedam hiljada KM dugovanja iz ranijeg perioda.