Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Holandija uputila izvinjenje zbog smrti tri Bošnjaka u Srebrenici

25/06/2015

Holandija je uputila izvinjenje prvi put rodbini trojice muslimana ubijenih u masakru u Srebrenici prije 20 godina, nakon što su ih iz vojne baze istjerale holandske Plave kacige, saopćilo je u četvrtak holandsko Ministarstvo odbrane.

Ova izvinjenja su uslijedila nakon jedinstvenog sudskog procesa: u septembru 2013. godine, Holandija je postala prva država odgovorna za djela svojih vojnika koji su bili pod mandatom Ujedinjenih nacija.

[pull_quote_right]Pravosuđe je ocijenilo da holandski vojnici nisu trebali evakuirati više od 300 bosanskih muškaraca sklonjenih u holandsku vojnu bazu u blizini Srebrenice, u Potočarima[/pull_quote_right]

Žrtve su dio od gotovo 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca koje su ubili bosanski Srbi u masakru u Srebrenici u julu 1995. godine, najtežem u Evropi od Drugog svjetskog rata, i čija će se komemoracija povodom 20. godišnjice održati u julu ove godine.

– Ministrica odbrane Jeanine Hennis-Plasschaert se sastala s rodbinom i izrazila im izvinjenja – saopćilo je ministarstvo i preciziralo da je ovaj susret s rodbinom bio u junu 2014. godine.

Glasnogovornik ministarstva je objasnio da država očekuje da će pitanje odštete biti regulisano prije saopćenja o izvinjenju.

Ministarstvo odbrane je u stvari saopćilo da je pronađen sporazum s rodbinom ali nije preciziran odnos koji je u pitanju. Holandija, u kojoj je masakr u Srebrenici vrlo osjetljivo pitanje, najavila je u aprilu 2014. godine nadoknadu u visini 20.000 eura za svakog.

Okončavši bitku koja je trajala više od deset godina pred holandskim pravosuđem, Vrhovni sud Holandije je presudio u septembru 2013. godine da je Holandija odgovorna za smrt trojice ljudi.

Holandske Plave kacige Dutchbat bataljona bile su zadužene za zaštitu enklave Srebrenica 1995. godine.

Slabo naoružani i malobrojni, oni se nisu oduprli trupama generala Ratka Mladića, kojem se trenutno sudi u Haagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Tri ubijena Bošnjaka su otac i brat prevodioca koji je radio za Dutchbat, kao i jedan električar koji je radio za holandske Plave kacige.

Srebrenica

Pravosuđe je ocijenilo da holandski vojnici nisu trebali evakuirati više od 300 bosanskih muškaraca sklonjenih u holandsku vojnu bazu u blizini Srebrenice, u Potočarima.

U 2002. godini, holandska vlada je podnijela ostavku nakon izvještaja u kojem se tvrdi da država snosi dio odgovornosti za nesreću u Srebrenici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.