Neredi i haos na ulicama Pariza zbog mobilne aplikacije Uber (VIDEO)

Uber

Francuski taksisti blokirali su danas saobraćajnice prema pariškim zračnim lukama i glavnu oko grada, u znak prosvjeda protiv alternativne taksi usluge Uber koja funkcionira putem mobilne aplikacije u vlasništvu istoimene američke kompanije.

Taksisti, koji svoju licencu moraju plaćati tisuće eura, žale se da im Uber predstavlja nelojalnu konkurenciju jer se zasniva na vozačima koji nisu registrirani kao taksisti. Posljednjih tjedana zabilježeno je više od stotinu napada na vozače Ubera i njihove putnike, a vlasti su podigle već gotovo 500 tužbi na osnovi pritužbi na UberPOP.

O žestini današnjih prosvjeda svjedoči činjenica da je policija ispaljivala suzavac na neke prosvjednike, javlja BBC.

U sklopu blokada taksisti su palili automobilske gume i preokretali automobile.

Blokade su se pojavile i oko Marseillesa te u Aix-en-Provenceu u jugoistočnoj Francuskoj. nasilnim prosvjedima zaglavila je i poznata američka glazbenica Courtney Love Cobain, koja je putem Twittera objavila da su njen taksi zaskočili prosvjednici koji su, kako je napisala, tukli po automobilu s metalnim palicama.

Prema podacima Ubera, u Francuskoj ovakav način prijevoza koristi milijun ljudi. Francuski licencirani taksisti računaju da su u dvije godine zbog Ubera izgubili između 30 posto i 40 posto prihoda.