Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holandski šef diplomatije: Dijelimo odgovornost zbog genocida

s fatimom tabuti

Užasna ubistva hiljada nevinih muškaraca i dječaka koja su uslijedila nakon pada Srebrenice, nikada ne smijemo zaboraviti. To je rekao ministar vanjskih poslova Nizozemske Bert Koenders u subotu u Potočarima u govoru povodom dvadesete godišnjice tragedije.

“Genocid koji je ovdje počinjen, predstavlja crnu stranicu naše evropske historije”, rekao je Koenders. “Zločin koji se dogodio ovdje se nikada ne smije zaboraviti.”

Vojska bosanskih Srba odgovorna je za zločine počinjene 1995. godine. No međunarodna zajednica prema Koendersu, nije osigurala odgovarajuću zaštitu ljudi u takozvanim sigurnim područjima, uključujući i Srebrenicu.

tabuti

“Nizozemska vlada kao član međunarodne zajednice snosi dio političke odgovornosti za stanje u kojem su se ti zločini mogli dogoditi. Iz tog razloga je nizozemska vlada, nakon temeljite istrage onoga što se dogodilo, dala ostavku u 2002. godini “, rekao je ministar.

Nizozemci duboko suosjećaju sa narodom Srebrenice. “Naše je duboko uvjerenje je da se tragedija kao što je ova nikada ne smije ponoviti”, rekao je Koenders.

Stoga je Nizozemska odlučna da sudjeluje u raspravama o jačanju misija UN-a, u promicanju pravde u ICTY-u i te da osigura da se ratnim zločincima sudi u Haagu.

“Niko ne može poništiti ono što se dogodilo ovdje. Ali mi tugujemo s vama “, rekao je Koenders. Bio je ovo prvi put da je nizozemski ministar govorio na komemoraciji u Potočarima.

Nizozemska vlada kao član međunarodne zajednice snosi dio političke odgovornosti za stanje u kojem su se ti zločini mogli dogoditi

Težnja ka pomirenju, pravednosti i istini, prema Koendersu važna je kao i svi napori da bi se žrtvama i preživjelima  dao glas. Stoga Nizozemska nastavlja podržavati rad  Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), koja i dalje otkriva i identificira nestale žrtve. Nizozemska također dijelom finansira  memorijalni centar u Potočarima i dvije organizacije posvećene mladima i psihosocijalnoj podršci žrtvama i njihovoj djeci.

Koenders je zaključio da tragedija koja se dogodila prije dvadeset godina još uvijek živi, ali tu je i nada. Prema ministru, koji je u 2009. godini bio  Bosni i Hercegovini kao tadašnji ministar za razvojnu suradnju, puno je postignuto u posljednjih dvadeset godina.

Regija je prešla iz rata u mir, ekonomski se razvila i treba stalno biti podržana, takođe u procesu da postane članica Europske unije, rekao je ministar. „Naša je zajednička dužnost da stvorimo perspektivu za buduće generacije.“