Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: Svih 78 miliona Turaka je uz BiH

BiH

davutoglu-dva

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici prisutnima kazao da je bitno iskazati solidarnost sa žrtvama kako se strašni genocid više ne bi nigdje desio, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kada god dođem ovdje i prođem kroz mezarje čitam imena ubijenih. Neki su bili mladi, a neki stariji. Zamišljam zadnje sate prije nego su ti ljudi ubijeni. Uvijek mislim da svaka od tih osoba predstavlja čovječanstvo”, rekao je Davutoglu.

Istakao je da je u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno i čovječanstvo, a ne samo Bošnjaci.

“Oni koji su ubili ovdje više od 8.000 Bošnjaka, oni su ubili čovječanstvo i ljudsko dostojanstvo. Ovdje dolazimo da predstavljamo čovječanstvo, to je za nas sveta dužnost. Oni koji su ubili ove ljude su ubili i svakog od nas”, rekao je turski premijer.

Naglasio je da međunarodna zajednica nije uspjela da spriječi genocid koji se desio u julu 1995. godine.

“Međunarodna zajednica nije uspjela da spriječi ova tragična dešavanja. Ako mi politički lideri ne budemo ujedinjeni možemo se opet naći u sličnoj situaciji. Uvijek govorimo nikada više, ali se dešava. Ovdje moramo izgraditi duh mira i vratiti ljudsko dostojanstvo. Zato ne možemo propagirati mržnju i osvetu. Uspijeh Bosne bi bio uspijeh čovječanstva, zato moramo podržati BiH.”, kazao je Davutoglu.

“Nećemo dati da se zaborave srebrenički šehidi”, poručio je na bosanskom jeziku premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu.

Dodao je da će 78 miliona građana Turske uvijek biti uz BiH, Srebrenicu i porodice žrtava.