Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pahor: Oprost i pomirenje su put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti BiH

BiH

Predsjednik Slovenije Borut Pahor

Predsjednik Slovenije Borut Pahor na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici pozvao je sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini na oprost i pomirenje i rekao kako je evropska perspektiva jedini pravi put za BiH, prenosi Anadolu Agency.

“Volio bih vas pozvati ka oprostu i pomirenju. U potpunosti ću razumjeti ako ovaj poziv probudi različite osjećaje. Taj zadatak je beskonačno težak, oprost i pomirenje zahtijevaju jako puno hrabrosti i povjerenja. Po mom mišljenju, to je jedini put za bolju i sigurniju budućnost”, kazao je Pahor naglasivši kako je u BiH došao kao prijatelj i kako iz nje želi otići kao prijatelj koji će se snažno zalagati za evropski put BiH.

Kazao je kako je očekivati od nekoga ko je doživio zločine da oprosti, jako je teško, ali da bez toga nema pomirenja, a bez pomirenja nema povezivanja i saradnje, bez saradnje nema jedinstva, a bez jedinstva ne mogu se donijeti velike odluke…

“Upravo to je potrebno sada Bosni i Hercegovini i svima vama”, kazao je dodavši kako zna da je to jako teško, ali da je to “jedini put vrijedan snova i nadanja sve vaše djece”.

Pahor je naglasio da oprost ne znači zaborav, zastarjelost ili nekažnjavanje zločina.

“Znam da je to beskonačno teško. To je hrabra, intimna odluka i kolektivno htijenje bez presedana, ali bez toga nema budućnosti. Svako odugovlačenje sa oprostom i pomirenjem je odugovlačenje sa budućnošću”, poručio je predsjednik Slovenije poručivši kako ne treba zbog straha i predrasuda djecu, nove generacije osuditi na prošlost.

“Oproštaj i pomirenje su temelj moderne Evrope i, prije ili kasnije, bit će temelj moderne Bosne i Hercegovine”, kazao je Borut Pahor.

Kazao je kako je uz oprost, drugi uslov jasna evropska perspektiva BiH, dodavši kako je evropska perspektiva BiH i njegova obaveza kao jednog od lidera 28 zemalja članica Evropske unije.