Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Horowitz: SIPA je ozbiljan partner u borbi protiv kriminala

Paul Horowitz – SIPA

Zamjenik šefa misije Ambasade SAD Paul Horowitz posjetio je danas sa saradnicima Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu i modalitetima efikasnog suprotstavljanja ovim izazovima, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma kao globalnog fenomena i svih vidova organiziranog kriminala. Učesnici sastanka razgovarali su i o budućoj saradnji i jačanju kapaciteta SIPA-e.

Danas je izvršena i zvanična primopredaja donacije Programa za pomoć u borbi protiv terorizma Vlade SAD SIPA-i. Donirani su videoprojektor, tri laptopa, tri digitalna fotoaparata i druga prateća oprema.

Paul Horowitz - SIPA 1

Direktor SIPA-e zahvalio se na doniranoj opremi i podršci koju je Vlada SAD pružila SIPA-i u proteklom periodu organiziranjem specijalističkih obuka za istražitelje SIPA-e, različitim donacijama i na druge načine, što se odrazilo na kvalitet rada SIPA-e.

“Zahvaljujući podršci Vlade SAD, SIPA raspolaže najmodernijom opremom, a njeni istražitelji prošli su najbolje svjetske prakse i obuke”, istakao je Stanić.

Paul Horowitz rekao je da Vlada SAD stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima današnjice, te da je SIPA ozbiljan partner u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom saradnjom i partnerskim odnosom, te dogovorili modalitete i pravce buduće saradnje.